<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Orban: Ne želimo mnogo muslimana u Mađarskoj

Svaka zemlja ima različita iskustva. Neke zemlje mogu primiti veliki broj muslimanskih izbjeglica i to je njihova odluka. Mi to ne želimo. Ne želimo mnogo muslimanskog stanovništva u našoj zemlji, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

04. septembar 2015, 12:00

Rekao je to navodeči da njegova zemlja baštini 150-godišnju prošlost zajedničkog življenja sa muslimanima.

Orban je nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom govorio u Briselu gdje se dotakao problema sve većeg broja izbjeglica u Evropi.

"Moramo zaštiti naše granice i to je temelj svega. Mađarska nije sretna zbog ovakve situacije sa izbjeglicama. Evropa isto tako nije u stanju da primi sve, jer bi to značio njen kraj", dodao je Orban.

Istakao je također, kako ovakva situacija ugrožava i Šengen.

"Ako ne zašititimo granice, sistem Šhengena bi mogao pasti. Prvo hiljade, pa onda desetine hiljada, sada pričamo o milionima. Ako nešto ne učinimo mogli bismo pričati o desetinama miliona", naveo je Orban.

Orban je naglasio kako izbjeglice trebaju boraviti u zemljama koje su blizu njihovoj domovini, te, kako je kazao, to je jedino rješenje.

"Trebamo ih čuvati blizu njihovih zemalja, dok se ne uspostavi mir. Ono što mi trebamo uraditi jeste poslati novac Turskoj, Jordanu i drugim zemljama sa izbjeglicama. Primiti izjbeglice ovdje ne rješava problema, a EU će svakako dati novac", kazao je premijer Mađarske.