<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

O sudbini BiH odlučuju Vels i Belgija

SARAJEVO

O sudbini fudbalske reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EURO 2016 u Francuskoj odlučivaće Vels i Belgija.

04. septembar 2015, 12:00

Bh. fudbalerima za plasman u baraž potrebne su tri pobjede do kraja nadmetanja u Grupi B. No, i u tom slučaju ne odlučuju sami o svojoj sudbini. Ključevi uspjeha bh. tima nalaze se u rukama Velšana i Belgijanaca, jer će do kraja ugostiti Izraelce koji trenutno zauzimaju treću poziciju koja vodi u baraž.

Naime, Izrael trenutno ima 12 bodova, četiri više od BiH, a uz to je bolji u međusobnom duelu (3:0, 1:3), Do kraja kvalifikacija igraju dva puta u gostima kod Velsa i Belgije, te kući sa Kiprom. Da bi osigurali treće mjesto potrebno im je pet bodova, jer ih onda bh. selekcija ne bi mogla prestići ni u slučaju da pobijede sve tri utakmice koje su joj ostale. Pred izabranicima Mehmeda Baždarevića su domaći susreti sa Andorom i Velsom, a u posljednjem kolu gostovanje kod Kipra.

Nije nerealno očekivati da BiH dobije sva tri spomenuta duela, ali će zavisiti od ozbiljnosti Velsa i Belgije, kao i njihovog motiva u utakmicama sa Izraelom. Ojektivno i jedni i drugi su skoro osigurali odlazak na Evropsko prvenstvo, što bi im garantovao i remi u susretima sa Izraelom.

Poredak: Vels 17 bodova, Belgija 14, Izrael 12, Kipar 9, BiH 8, Andora 0.

Raspored do kraja u Grupi B: 8. kolo (6. septembar): Vels – Izrael, BiH – Andora, Kipar – Belgija; 9. kolo (10. oktobar): Andora – Belgija, BiH – Vels, Izrael – Kipar; 10. kolo (13. oktobar): Belgija – Izrael, Kipar – BiH, Vels – Andora.