<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska luka Ploče bi mogla biti preimenovana u Tuđmanovo?

Luka Ploče, zvana u vreme socijalističke Jugoslavije i kao Kardeljevo, po slovenačkom komunističkom ideologu Edvardu Kardelju, uskoro bi mogla biti preimenovana u Tuđmanovo, piše ljubljansko Delo.

04. septembar 2015, 12:00

U osvrtu na brojne spomenike prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji, kako piše ovaj ljubljanski dnevnik, širom Hrvatske "niču kao pečurke", ovaj grad na Jadranu mogao bi biti preimenovan uskoro u Tuđmanovo.

Gradić Ploče je, inače, kamen spoticanja između Hrvatske i susedne Bosne i Hercegovine, ponajviše stoga što su korištenje te luke i prolaz kroz Neum neriješena pitanja koja zbog hrvatskog pristupa EU i Šengena postaju sve vruća.

U Pločama je ovog proljeća osvanuo trometarski spomenik prvom hrvatskom predsjedniku koji je sa svojim kolegom Alijom Izetbegovićem još 1998. potpisao sporazum o razgraničenju BiH i Hrvatske, kao i o slobodnom prolazu Hrvatsa kroz bosansko-hecegovački Neum i slobodnom pristupu luci Ploče.

Ploče imaju vrlo bogatu istoriju naziva. Prvo su za vrijeme Kraljevine Jugoslavije preimenovane u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru Karađorđeviću, što se održalo do Drugog svjetskog rata, kada su nakon italijanske okupacije nazvane Porto Tolero.

Nakon rata gradu je vraćeno izvorno ime, ali su od 1950. do 1954. te u razdoblju od 1980. do 1990. Ploče nazivane po jugoslavenskom komunističkom prvaku Edvardu Kardelju, inače, Slovencu.