<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šarović: Tuzlanski aerodrom neće ugroziti izvoz mesa sa Banjalučkog

BANJALUKA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će voditi računa da banjalučki Aerodrom i dalje ima posla u vezi sa izvozom svježeg mesa u Tursku, bez obzira na dozvolu za kargo saobraćaj sa tuzlanskog Aerodroma.

04. septembar 2015, 12:00

Šarović je napomenuo da dozvolu za međunarodnu trgovinu daje Komisija za integrisano upravljanje granicom, te da nema razloga da neko ko ispunjava uslove ne aplicira za izvoz mesa.

"U pregovorima sa Turskom smo obezbijedili izvoz svježeg mesa u iznosu od 15.000 tona, odnosno termički obrađeno meso. Ovo pitanje ćemo ugraditi u sporazum o slobodnoj trgovini i neće biti ograničen na jednu godinu, kao što je sada, nego će biti neograničeni izvoz mesa iz BiH prema Turskoj", istakao je Šarović.

On je dodao da je to dobra vijest za stočarski sektor i prerađivačke kapacitete u BiH. "Otvaraju nam se perspektive kada je riječ o mesu, ali i drugim proizvodima", naglasio je Šarović.

Komentarišući zahtjeve proizvođača piva za propisivanje mjera zaštite, Šarović je rekao da je u prethodnom periodu izvršena izmjena i dopuna zakona o akcizama, čime je domaćim pivarama data prednost.

"Na neki način dali smo podsticaj malim pivarama do 400.000 hektolitara koji plaćaju manju akcizu od većih pivara, poput brendova koji dolaze iz Hrvastke i Srbije", naveo je Šarović.

On je najavio da će nastaviti da u saradnji sa pivarskim sektorom rade na izmjeni zakonodavstva koje će biti u svrhu podrške domaćoj proizvodnji.