<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Narandžasto upozorenje za BiH: Pročitajte vremensku prognozu za vikend

KRAJ LJETA?

Saznajte vremensku i biometeorološku prognozu za subotu i nedjelju.

05. septembar 2015, 12:00

Narandžasto upozorenje za BiH:

Prvog dana vikenda u zapadnim i jugozapadnim, ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne i u Hercegovini, očekuje se izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra! Lokalno je moguća i pojava grada!

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno intenzivnijim padavinama, jakim do olujnim udarima vjetra, lokalno i gradom, očekuje se u jugozapadnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne i u Hercegovine.

Vjetar, umjeren do pojačan, uglavnom zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature od 23 do 29 °C.

U nedjelju u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U ostaku zemlje jutro pretežno oblačno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima, uz postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti tokom dana. Jutarnje temperature od 10 do 15, na jugu od 14 do 19, a dnevne od 19 do 25, na jugu zemlje od 24 do 29 °C.

Biometeorološka prognoza:

Subota - Pogoršanje vremena kod osjetljivih osoba može u blažem obliku uzrokovati lošije raspoloženje, glavobolju, dekoncentraciju. Pri tome će niže temperature zraka i osvježenje u vidu padavina, ipak pozitivno djelovati na većinu ljudi, te omogućiti mirniji san. Tegobe kod hroničnih bolesnika trebale bi se djelimično umanjiti.

Nedjelja - Promjenljivo vrijeme moglo bi kod osjetljivih osoba ponajviše uticati na raspoloženje. Pri tome će osvježenje djelovati pozitivno i činiti dan ugodnijim za većinu populacije. Sa približavanjem noći i postepenom stabilizacijom, opšta slika će se dodatno poboljšati.