<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Studenti uz pomoć francuskih investitora pokreću vlastitu kompaniju

Student druge godine Elektrotehnike na Burch Univerzitetu Ermin Podrug osvojio je nagradu na nedavno održanom takmičenju Microsoft Imagine Cupu u Sarajevu za projekt EMG joystik koji prepoznaje signale koje mozak šalje mišićima, te ih procesuira i koristi za upravljanje robota, računara ili čak teških mašina.

05. septembar 2015, 12:00

Po njegovim riječima konačna verzija joystika trebala bi biti gotova za dva mjeseca, a joystik će biti u obliku rukava s dodatnim komandama na vrhovima prstiju.

Potencijal u Erminovom projektu prepoznali su investitori iz Francuske koji su odmah uspostavili saradnju i koji će, nakon izrade konačne verzije joystika, pristupiti njegovoj prezentaciji i reklamiranju.

Uporedo s tim projektom Ermin zajedno sa svoja dva prijatelja, Vildanom Tursićem i Davorom Jurićem, također inovatorima, pokreće StartUp kompaniju "XOR" koja će se baviti consultingom i razvojem embeded sistema, te outsourcingom.

Također, cilj im je odlazak na najveću Evroazijsku StartUp konferenciju koja će biti održana od 3. do 5. oktobra u Istanbulu.

Nakon što bude završen projekta EMG joystik planiraju izradu kompletnog odijela, saopćeno je iz Internacionalnog Burch Univerziteta.