<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako je došlo do prvog masovnog istrebljenja na Zemlji?

Biolozi odavno raspravljaju kako je došlo do prvog masovnog istrebljenja prije 540 miliona godina. Da li je to bio džinovski meteorit ili strašna vulkanska erupcija?

08. septembar 2015, 12:00

Foto: Rex Boggs/ Flickr.com
Novi naučni rad prvi put izlaže mogućnost da je veliki broj vrsta nestao jednostavno zato što su ih druge vrste istrijebile. 

Nove vrste bile su prve životinje poput meduza, prvih kičmenjaka i sunđera koji su nastali tokom takozvane Kambrijumske eksplozije i uništile do tada jedine oblike života na Zemlji – višećelijske morske organizme. 

Tokom 60 miliona godina veliki broj njih preživljavao je pasivno vareći jedinjenja iz vode putem membrana. 

Djeluje da su nove životinje brzo stekle prednost nad svojim “letargičnim” saputnicima. 

“Moderne životinje su inženjeri ekosistema”, kaže jedan od autora studije Sajmon Daroh sa Vanderbilt univerziteta. “Oni menjaju okolinu i vrebaju jedni druge”. 

Kako naučnici znaju da se to dogodilo? 

Fosili i sedimenti iz Namibije ukazuju da su životinje koje su postojale u poslednjoj etapi geološkog perioda proterozoika bili pod “ekološkim stresom” i da se smanjivao diverzitet vrsta. 

Interesantan je još jedan zaključak iz ovog rada: “Postoji moćna analogija između prvog masovnog istrebljenja i onog što se dešava danas, jer novi oblici ponašanja mogu da promjene cijelu planetu, a čovek je najmoćniji inženjer ekosistema koji je postojao”.