<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danci neće izbjeglice: Pokrenuli medijsku kampanju za odvraćanje

KOPENHAGEN

Danska vlada je u ponedjeljak započela medijsku kampanju za odvraćanje izbjeglica koje su počele pristizati iz Austrije i Njemačke, javlja Local.

08. septembar 2015, 12:00

Vlada je kampanju najavila u julu nakon odluke da značajno smanji socijalna davanja za izbjeglice i druge tražitelje azila, a prvi plaćeni oglasi koji imigrante i krijumčare ljudi obavještavaju o promjeni pravila objavljeni su juče u četiri libanska dnevna lista odakle su se brzo proširili na društvene mreže.

Oglasi objavljeni na engleskom, arapskom i drugim jezicima čitatelje informišu  da je "Danska odlučila stegnuti regulativu povezanu s izbjeglicama u nekoliko područja."

"Kampanja zastrašivanja", kako je nazivaju pojedini mediji, nije bez opozicije pa je ministtar za integraciju Inger Stoslashjberg suočena s nizom kritika, uključujući unutarstranačke.

Zastupnik njene stranke (Venstre) Jens Rohde tako optužuje vladu da je napravila "politički show za galeriju".

"Poželio bih da naša ministrica, prije nego što pokrene stvar i pojavi se na televiziji udarajući u prsa i pokazujući koliko je snažna napravi istraživanja na terenu kako bi mogla vidjeti uslove u Siriji, Libiji, Grčkoj i izbjegličkim kampovima," rekao je Rohde za Jyllands-Posten.

O učinkovitosti oglasa skeptični su i stručnjaci za migraciju, "sudeći prema trenutnom pritisku izbjeglica na EU, ja ne mislim da će izdavanje ovakve vrste informacija odvratiti mnoge," rekla je istraživačica imigracije Ninna Nyberg.