<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Đubretar spašava odbačene knjige za djecu

Od 19 javnih biblioteka u Bogoti, Kolumbija, sve se nalaze daleko od siromašnijih područja grada, čime se mnogim ljudima ograničava pristup knjigama.

08. septembar 2015, 12:00

Srećom, 53-godišnji đubretar Hoze Giteres naporno radi kako bi osigurao da sva djeca osjete radost čitanja. Kako prenosi ABC News, Giteres je počeo sa “spašavanjem knjiga iz smeća prije gotovo 20 godina, kada je vozio kamion gradske čistoće noću kroz bogatije kvartove glavnog grada”. Zbog šokantno velikog broja odbačenih knjiga, Giteres je uspio da stvori improvizovanu biblioteku sa oko 20.000 knjiga u svom domu.

Giteres shvata moć knjiga i smatra ih “luksuzom” za djecu u siromašnim područjima. On se prisjeća kako je njegova majka, uprkos tome što nije mogla da mu omogući da nastavi školovanje nakon drugog razreda, i dalje nastojala da mu čita priče svake noći tokom njegovog djetinjstva. Giteres zato smatra da su knjige naš “spas“, s čime će se sigurno mnogi složiti. Njegove omiljene knjige uključuju “Sto godina samoće” i “General u svom lavirintu”, koje je napisao njegov sunarodnik Kolumbijac i dobitnik Nobelove nagrade – romanopisac Markes.

Giteres je poznat kao “Gospodar knjiga” u Kolumbiji i zbog svoje slave često prima donacije knjiga.

Izvor: Čitajme.com