<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mađarski biskup se usprotivio Papi: Oni nisu izbjeglice, ovo je invazija

Laszlo Kiss-Rigo, biskup u Szeged-Csanádi na jugu Mađarske u razgovoru za Washington Post tvrdi da migranti "ovamo dolaze vikati 'Allahu Akbar' i da žele preuzeti" Evropu te da papa Franjo "ne zna situaciju".

09. septembar 2015, 12:00

Papa je u nedjelju pozvao sve katoličke župe u EU da prihvate jednu izbjegličku porodicu.

"Suočeno s tragedijom desetaka hiljada izbjeglica koje bježe od rata, gladi i smrti i koje putuju s nadom u bolji život, evanđelje nas poziva da budemo komšije najmanjima i najviše napuštenima, da im damo konkretnu nadu", rekao je Franjo i pozvao "svaku župu, religijsku zajednicu, svaki samostan i svako svetište u EU da prihvati jednu obitelj, počevši s biskupijom u Rimu".

Kiss-Rigo naizgled odbija poslušnost, tvrdi da papa griješi i da iza većine izbjeglica stoje ekonomski migranti.

"Oni nisu izbjeglice. Ovo je invazija," rekao je i ponovio službeno stajalište Mađarske da migranti predstavljaju prijetnju evropskim "hršćanskim i univerzalnim vrijednostima".

Biskup je rekao i da mnogi ne zaslužuju pomoć jer "imaju novca", ponavljajući priče da izbjeglice za sobom ostavljaju smeće, odbijaju hranu i vodu.

"Većina njih se ponaša na vrlo arogantan i ciničan način," rekao je i dodao da "totalno podržava" premijera Viktora Orbana u nastojanjima da Mađarsku izolira od priljeva izbjeglica, prenosi Breitbart.