<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

4000 izbjeglica ušlo iz Mađarske sinoć, stotine njih na bečkoj željezničkoj stanici Westbahnhof

3.700 izbjeglica je u noći na četvrtak prešlo granični prelaz Nickelsdorf iz pravca Mađarske, a njih 500 je ovog jutra posebnim vozom stiglo u Beč

10. septembar 2015, 12:00

 Tamo su ih prihvatili i zbrinuli dobrovoljci, policija i saradnici Austrijskih željeznica ÖBB. Situacija je izuzetno mirna i dobro regulisana. 

Prema podacima Caritasa prethodnu noć je u Beču provelo 1.000 izbjeglica i svima je bilo obezbjeđeno mjesto za spavanje. Po prvi put je i jedna župa otvorila svoje prostorije, pa je u njenom domu Neufünfhaus prenoćilo 100 ljudi. U „Plavoj kući“ Austrijskih željeznica u blizini Westbahnhofa prespavalo je 500 osoba koji su jutros ispraćeni na voz u Njemačku. 

Caritas se priprema za predstojeće dane, jer prema podacima UN-a narednih dana će „Balkanskom rutom“ proći 42.000 izbjeglica. Zbog sniženih vanjskih temperatura izbjeglicama na Westbahnhofu posebno su potrebne deke i vreće za spavanje. 

Posljednji dani su pokazalida saradnja između bečke gradske uprave, policije, Željeznica i humanitarnih organizacija funkcioniše izuzetno dobro i da u kriznim situacijama treba djelovati brzo i bez dizanja panike. 

Stotine saradnika bečke gradske uprave i gradskih institucija su u službi i u slobodno vrijeme angažovani u pomaganju izbjeglicama na čemu im je gradonačelnik Michael Häupl posebno zahvalio. 

Među njima su Krizni menadžment, Sanitetski tim Beč, koordinator za izbjeglice, Udruženje bečkih bolnica KAV, vatrogasci, Press služba Grada Beča, Fond Socijalni Beč, tim „Mobilni socijalni rad“, gradsko saobraćajno preduzeće“Wiener Linien“ koji je autobusima transportovao izbjeglice do prenoćišta i Magistrat 48 koji se brinuo o higijeni. I predstavništva Grada Beča u inostranstvu, kao Compress Budimpešta, aktivno su uključeni u pomaganje izbjeglicama. 

„Beč je pokazao da humanost i solidarnost kod nas stvarne vrijednosti. Na to svi možemo biti ponosni“, izjavio je gradonačelnik Häupl.