<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U srijedu dvosatni štrajk u osnovnim i srednjim školama u FBiH

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiO FBiH) i Predsjedništva Glavnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održanoj danas u Bihaću doneseno je nekoliko odluka.

13. septembar 2015, 12:00

Oba sindikata dala su punu podršku kolegama u USK koji, kako su naveli,vode opravdani i zakoniti štrajk.

Upućujemo poziv Vladi USK da odmah sa sindikatima potpiše usaglašeni Sporazum, koji obavezno mora sadržavati i plaćanje vremena provedenog u štrajku, kako bi omogućila da se od ponedjeljka, 14. septembra 2015. godine u potpunosti počne realizirati odgojno-obrazovni proces u školskoj 2015/2016. godini", stoji u prvom zaključku nakon sjednice.

Ukoliko Vlada USK ne potpiše Sporazum, SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH će provesti Odluku o organizovanju Štrajka upozorenja u FBiH u srijedu, 16. septembra 2015. godine u periodu od 11:00 do 13:00 sati, a kantonalni odbori sa području USK će nastaviti sa vođenjem generalnog štrajka do potpisivanja Sporazuma.

"Izražavamo veliku zahvalnost roditeljima i učenicima u USK, koji sve vrijeme štrajka daju punu i nesebičnu podršku prosvjetnim radnicima USK", navodi se u jednom od zaključaka.

Nadalje, na današnjoj sjendici konstatovano je da članovi SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH sa područja USK tokom štrajka iskazuju odlučnost, hrabrost, istrajnost i jedinstvo.

"Pozivamo ih da budu istrajni u poštivanju odluka dva sindikata, bez obzira na sve pritiske koje doživljavaju tokom štrajka", navode iz SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH.

Opštinski sud u Bihaću nepravomoćno je utvrdio da je štrajk zaposlenih u obrazovanju nezakonit te je zabranio njegovo provođenje.