<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ministri EU o izbjeglicama

BRISEL

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije okupiće se danas u Briselu na vanrednom sastanku posvećenom rješavanju izbjegličke krize.

14. septembar 2015, 12:00

Ministri će razgovarati o planu za solidarni prihvat oko 160.000 izbjeglica sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka i Afrike, koji je prošle nedjelje predstavio predsjednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker.

Nekoliko srednjeevropskih i istočnih članica EU već je izrazilo oštro protivljenje planu, koji podrazumijeva obavezne kvote za sve države EU, u zavisnosti od njihovih kapaciteta za prijem izbeglica.

Zbog toga je Junker, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao sa stalnim predstavnicima svih 28 članica pri EU, a putem telefona se čuo i sa nekoliko najžesćih protivnika njegovog plana, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog slovačkog kolegu Roberta Fica.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je ranije najavio da će, u slučaju da Junkerov plan ne dobije podršku većine ministara, sazvati vanredan samit EU krajem ovog mjeseca.

Istovremeno sa ministrima policije i pravde, u Briselu će danas zasjedati i šefovi diplomatija EU, u okviru redovnog sastanka Saveta za opšte poslove.