<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom

adarska policija počela je danas, nešto prije 18 sati, da propušta manje grupe izbjeglica preko zvaničnog graničnog prelaza Horgoš 2.

14. septembar 2015, 12:00

Mađarska je prethodno, tokom popodneva, zatvorila pružni prolaz Horgoš-Segedin, kod mjesta Reska, na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbjeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za ulazak u tu zemlju.

Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljena je bodljikava žica.

Policija je te mjere uvela prije nego što će u Madarskoj u ponoć stupiti na snagu paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen 4. septembra.

Dan uoči najavljene primčene pooštrenih mjera na mađarsko-srpskoj granici, kod mjesta Reske, raspoređeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila hamer, javila je državna televizija M1.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbjeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.