<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Granica zatvorena: Počela hapšenja, izbjeglice mole za prolaz (VIDEO)

BUDIMPEŠTA

Prema javljanju mađarske državne televizije, grupa izbjeglica presjekla je bodljikavu žicu i probila ogradu nedaleko od prijelaza Horgoš.

15. septembar 2015, 12:00

Novi stroži zakon predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno prijeđu granicu. Uz to, izbjeglice koje su uspjele probiti granicu Mađarske i Srbije bit će prebačene vozom prema zapadnoj granici.

U međuvremenu, na srpskoj strani nalaze se šatori s izbjeglicama koje su čekale da preko graničnog prelaza Horgoš 2 uđu u Srbiju. Iako je bilo najavljeno da će prijelaz biti otvoren jutros u 7 časova to se danas neće dogoditi.

Velik broj ljudi i dalje dolazi na granicu te je zbog toga podignut improvizovani kamp u kojem nažalost ne postoje ni osnovni higijenski uslovi.

Izbjeglice koje žele ući u Mađarsku i tamo se registrovati, biće upućeni na Horgoš i Kelebiju. Na željezničkoj stanici u Reskeu jutros je postavljen voz sa 16 vagona u kojeg se izbjeglice neprestano ukrcavaju, a trebao bi krenuti kroz nekoliko časova. Sabirni centar u Reskeu je već napušten, a otamo su otišli i predstavnici humanitarnih organizacija.

Vlak načičkan bodljikavom žicom, poput prijevoznog sredstava iz nekog post-apokaliptičnog filma, postavljen je kako bi zatvorio posljednju rupu u granici Mađarske i Srbije, javljaju svjetski mediji.

Unatoč upozorenjima Ujedinjenih naroda kako podizanje ograde i zidova te strože kontrole granice nisu rješenje nemile izbjegličke krize, mađarska je vojska sinoć, uz brojne oči novinara, aktivista, izbjeglica i policajaca, zatvorila granicu.

- To nije Evropa. To nije Evuropa. Sramite se - čuli su se povici iz okupljenog mnoštva.

Svaka država ima pravo braniti svoju granicu, ističu u UN-ovoj agenciji za izbjeglice, međutim mađarska zaštitna ograda postavljena na srpskoj granici ograničava prava onih koji traže azil.

- Shvatamo da svaka zemlja štiti svoje granice s alatima i metodama koje smatra potrebnima - kazao je portparol UNHCR-a Erno Simon dodajući kako je 'veoma važno' da nikakva ograničenja nisu postavljena ljudima koji bježe iz ratnih zona.

Mađarska je zatvorila granicu sa Srbijom i prije najavljenog vremena, nakon što je 5809 izbjeglica samo u nedjelju ušlo u zemlju, što je ukupno ove godine preko 190 hiljada.

Počevši od utorka, Mađarska će početi implementirati strože granične kontrole. Oni koji pokušaju ilegalno prijeći granicu biće uhapšeni.

Mađarske su vlasti u ponedjeljak završile s postavljanjem ograde s bodljikavom žicom duž granice. Vagon teretnog voza na kojeg je takođe postavljena bodljikava žica iskorišten je kako bi zapečatio prolaz kraj sela Riska.

Službena će Budimpešta sada odbijati i vraćati sve izbjeglice koje dođu na granicu bez da su prvo zatražile azil u Srbiji, saopštio je portparol vlade Zoltan Kovacs.

- Naravno, to je međunarodno pravilo, i zbog toga se mora poštovati - naveo je Kovacs za Rojters.

S druge strane, UNHCR je šokiran odnosom prema izbjeglicama.

- Brinemo se da će skorašnje zatvaranje granica u Evropi ostaviti izbjeglice u legalnom limbu. Apelujemo evropske vlade da ostave granice otvorenima - stoji na Facebooku UNHCR-a.

Slovačka, Austrija i Nizozemska od ponedjeljka su uvele kontrolu granice, slijedeći primjer Njemačke koja je to učinila preko vikenda.

Prema austrijskoj policiji, najmanje 14 hiljada izbjeglica došlo je u nedjelju, s još 7000 u ponedjeljak, dok su hiljade prešle granicu prije uvođenja novih mjera. U Međuvremenu, stotine izbjeglica nalazi se na mađarskoj željezničkoj stanici Hegyeshalom gdje su pristigli s juga zemlje.

EU je u ponedjeljak na hitnom sastanku dogovorila raspodjelu 120 hiljada izbjeglica, ali konačna će odluka biti donesena tek 8. oktobra.