<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos na Horgošu: Prelaz zatvoren, prepreka od lima

Granični prelaz Horgoš na mađarsko-srpskoj granici je zatvoren, a više od hiljadu izbjeglica krenule su ka prelazu insistirajući da ih mađarska policija pusti.

15. septembar 2015, 12:00

Sa mađaske strane granice pojačane su policijske snage i postavljena je dodatna prepreka od lima.

Izbjeglice i migranti sa Bliskog istoka, kojima je Horgoš prepreka na putu ka zemljama zapadne Evrope, započeli su štrajk glađu i zahtijevaju da ih mađarska granična policija i vojska puste preko graničnog prelaza, javlja reporter B92 sa lica mjesta.

Mađarska je izbjeglicama poručila da "potraže azil na nekom drugom mjestu ili da se vrate u zemlje iz kojih su došle".

U toku prijepodneva su na graničnom prelazu Horgoš naizmjenično propuštane grupe izbjeglica i ostali putnici. Zadržavanje je bilo oko 20 minuta, uz obaveznu registraciju izbjeglica i stroge kontrole svih putnika i vozila.

Najmanje hiljadu izbjeglica, koji su noć proveli na graničnom prelazu Horgoš 2, koji je takođe zatvoren, krenuli su oko podneva prema graničnom prelazu Horgoš, po uputstvu mađarske granične policije.

Mađarska je, sa prilivom izbjeglica i migranata sa Bliskog istoka, duž cijele granice sa Srbijom podigla žičanu ogradu visine četiri metra.

Kako se broj izbjeglica i migranata povećavao Mađari su, u pokušaju da spriječe ikakav ilegalan prelazak na teritoriju EU, postavili kontejnere potpuno obmotane bodljikavom žicom na graničnom pružnom prolazu na relaciji Horgoš - Segedin.

Mađarsku granicu obezbjeđuju i jake vojne i policijske snage, a pooštrene su i kazne za ilegalan prelazak.