<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Angela Merkel zahtijeva održavanje vanrednog samita EU zbog izbjeglica

BERLIN

Njemačka i Austrija traže hitno sazivanje kriznog samita Evropske unije na kojem bi se donijele mjere pomoći zemljama iz kojih dolazi najveći broj izbjeglica, saopšteno je nakon susreta kancelarke Angele Merkel i njenog austrijskog kolege Vernera Fajmana u Berlinu.

15. septembar 2015, 12:00

"Izbjeglički problem može biti riješen samo na novu Evrope", rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije.

Ona je navela da samit mora biti održan, ne u oktobru kako je prvobitno planirano, nego već sljedeće sedmice.

"Vrijeme nam ističe. Moramo djelovati brzo", napomenula je kancelarka.

Ona je rekla da na samitu neće biti riječi o raspodjeli izbjeglica jer je ova tema "u rukama ministara unutrašnjih poslova", nego o tome kako pomoći zemljama iz kojih najveći broj izbjeglica dolazi. I to "u suradnji i bliskom dijalogu s Turskom".

U planu je, kako je naglašeno, i izgradnja tzv. "Hotspots" za prijem izbjeglica u Grčkoj i Italiji, u kojima bi tražioci azila bili registrovani i raspoređeni po zemljama članicama Evropske unije. Ekonomske izbjeglice bi bile odmah vraćene natrag.

Zahtjev za sazivanjem kriznog samita već je poslan predsjedniku Savjeta EU Donaldu Tusku, koji još po tom pitanju nije donio odluku.

Angela Merkel je istovremeno odaslala poruku izbjeglicama koje su već u zemljama Evropske unije ili se nalaze na putu prema njima.

"Niko nema pravo sebi odabrati zemlju Evropske unije u kojoj želi ostati", poručila je Merkelova, ali je istovremeno odbacila prijedloge austrijskog kancelara, ali i nekih njemačkih političara, koji su tražili kaznene mjere za one članice Evropske unije koje odbiju da prihvate izbjeglice.

"Prijetnje ne vode nikuda", rekla je Merkelova, pozvavši na povratak evropskom duhu.

Austrijski kancelar Fajman je upozorio na opasnost humanitarne katastrofe ukoliko se ne bude djelovalo brzo.

"Mi ne možemo ljude pustiti da se probiju do nas i onda ih pustiti da čekaju. To bi izazvalo humanitarnu katastrofu", rekao je on u Berlinu.

On je međutim upozorio da teret izbjeglica ne smije ostati na leđima Njemačke, Austrije i Švedske.

"Ove tri zemlje ne mogu same riješiti problem humanitarne pomoći i prava na azil", rekao je Fajman nakon susreta s Merkel.