<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

„Mijenjajmo svijest“ o osobama sa invaliditetom kroz filmsku umjetnost

FILMSKI FESTIVAL

Jedan od filmova koji su radile dve autorice sa invaliditetom, iz Banjaluke govori o osobama koje su preko noći postale osoba sa invaliditetom...

16. septembar 2015, 12:00

Peti filmski festival o osobama sa invaliditetom počinje večeras u 19 časova u Banjaluci, a održaće se u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ pod motom „mijenjajmo svijest“. Festival traje do 18. septembra.


Dušica Lipovac, PR Festivala rekla je da je u odnosu na prethodne godine kada je održavan jednodnevni Festival, ove godine glavna novina to što će festival trajati tri dana, tačnije tri večeri.

„Uz to, napokon možemo reći da je naš Festival i internacionalni jer smo dobili filmove iz gotovo svih krajeva svijeta. Tako imamo filmove iz Kine, Australije, Bankoka, Italije, Grčke, Hrvatske… Što se samog programa Festivala, pored više 20 filmova koji će biti prikazani, pripremamo i zanimljiv prateći program ali ne želimo unaprijed da otkrivamo detalje kako bi posjetiocima priredili, sigurni smo, ugodno iznenađenje“, rekla je za BUKU Dušica.

Ona ističe da fimovi obrađuju različite teme koje se tiču osoba sa različitim oblicima invaliditeta, tako da možemo reći da je i po tom pitanju festival jedinstven jer posvjećuje “jednaku pažnju svima”.

Moto ovogodišnjeg Filmskog festivala o osobama sa invaliditetom glasi „mijenjajmo svijest“, a na pitanje kako se svijest može mijenjati Dušica kaže da je to moguće činiti na različite načine, a filmska umjetnost je jedan od njih.

„Ono što želimo da postignemo kada je u pitanju ovogodišnji festival je da 'mijenjamo svijest' ne samo društva prema osobama sa invaliditetom, već i samih osoba sa invaliditetom jer i dalje postoje one osobe sa invaliditetom koje nisu sigurne u sebe, koje se stide svog invaliditeta, ne prihvataju ga kao dio sebe… Na primjer jedan od filmova koji su radile dve autorice sa invaliditetom, iz Banjaluke govori upravo o osobama koje su preko noći postale osoba sa invaliditetom, njihovom borbom sa samima sobom, odnosom okoline, strahovima, ali i prihvatanjem invaliditeta kao nečeg što nije toliko strašno i zbog čega ne treba manje voljeti sebe“, ističe naša sagovornica.

Ona dodaje da je kroz filmove koji su prikazivani na prethodnim festivalima ukazivano na različite probleme osoba sa invaliditetom, ali i na njihove mogućnosti i preostale sposobnosti.

„O problemima osoba sa invaliditetom se govori kroz gotovo sve aktivnosti organizacija ovih osoba tako da smo željeli da kroz ovaj Festival više predstavimo afirmativnu stranu, sposobnosti, mogućnosti koje imaju ove osobe… Festival je usmjeren na širu javnost, jer nam je cilj da nas društvo prihvati kao svoje ravnopravne članove a to baš i nije izvodljivo ako ćemo uvijek da ističemo samo naše probleme“, objašnjava ona.

STANJE U BANJALUCI

Dušicu smo pitali kakav je prema njenom mišlujenju položaj osoba sa invaliditetom u Banjaluci?

„Ako uzmemo u obzir da generalna situacija u našem društvu nije sjajna, možemo reći da i kada su osobe sa invaliditetom i dalje postoje veliki problemi čije rješavanje je uslovljeno upravo poboljšanjem generalne situacije u društvu. Kao jedan od najznačajnijih problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u cijeloj RS možemo istaći problem zapošljavanja. Iz godine u godinu imamo povećanje visokoobrazovanih lica sa invaliditetom, ali nažalost mali broj njih ima mogućnost da se zaposli. Ovo se posebno odnosi na osobe koje imaju teže oblike invaliditeta, koje zavise od tuđe pomoći, kojima je potrebna asistencija, podrška“, kaže Dušica.

Ona dodaje da je Banjaluka jedan od svjetlijih primjera u RS kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom, ali ne možemo je koristiti kao izgovor, naročito kada su u pitanju manje sredine gdje se nažalost veoma malo radi čak i na uklanjanju arhitektonskih barijera koje se samo jednom ukidaju i više se ne vraćaju.

Ona na kraju poziva sve građane da zajedno „mijenjajmo svijest“ o osobama sa invaliditetom.