<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srbija očekuje novi val izbjeglica, moglo bi ih doći oko 20 000

Idućih se sedmica kroz Srbiju očekuje novi val od oko 20.000 izbjeglica, objavio je srbijanski Crveni krst, nakon što su prve izbjeglice iz pograničnog grada Šida ušle u Hrvatsku, a oni sa zatvorenih mađarskih prijelaza se raspituju kako do nje doći.

16. septembar 2015, 12:00

Autobusi s izbjeglicama počeli su ujutro stizati iz grada Preševa na jugu Srbije u novootvoreni prihvatni centar Principovac kod Šida.

Nekoliko desetaka koji su ranije doputovali individualno prešlo je hrvatsku granicu izbjegavajući službene prijelaze, javljaju beogradski elektronički mediji, pozivajući se na izvore u srbijanskoj policiji.

Kroz Srbiju trenutno ne prolazi veći broj izbjeglica, ali se idućih tjedana može očekivati novi val od oko 20.000 do 23.000, rekli su dužnosnici Crvenog križa na temelju informacija o njihovu dolasku u Grčku.

Promjena rute uslijedila je nakon što je Mađarska u utorak zatvorila granične prijelaze sa Srbijom. Oko prijelaza je zarobljeno nekoliko stotina izbjeglica, a mađarska policija je njih najmanje 260 uhitila pri pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Mađarska i dalje drži zavorene granične prijelaze Horgoš 1 i Horgoš 2, dok nekoliko stotina izbjeglica ustraje u namjeri da s ničije zemlje nastavi put u zapadnu Europu i skandinavske zemlje.

Kako iz Horgoša prenosi RTS, neki se, suočeni s blokadom na mađarskoj granici, već raspituju kako stići na granicu s Hrvatskom.

Promet sa zatvorenog prijelaza Horgoš u međuvremenu se preusmjerva na Kelebiju.

Beogradski mediji su u utorak navečer javili da se izbjeglice iz prihvatnih centara u Preševu i Miratovnu na jugu Srbije ukrcavaju u dvadesetak autobusa s natpisima Šid i Croatia te da je za njih pripremljen privremeni prihvatni centar u nekadašnjoj dječjoj bolnici Principovac, nekoliko stotina metara udaljenoj od prijelaza Sot-Principovac.

U bolnici je osiguran smještaj za 250 majki s djecom, dok će za muškarce u dvorištu bolnice biti podignuti šatori.

Novinarka RTS-a javlja da je nekoliko desetaka izbjeglica već prešlo u Hrvatsku, ali ne na službenim graničnim prijelazima Tovarnik i Sot, već preko seoskih njiva i kukuruzišta.

Oni i dalje u manjim skupinama pristižu u pograničnu zonu, petnaestak ih se prijavilo u policijsku postaju u Tovarniku, ali manje skupine traže alternativne prijelaze, koristeći lokalna seoska imanja i kukurizišta uz granicu s Hrvatskom.