<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mađarska: Povređeno i 20 policajaca i dvoje djece

HORGOŠ

U sukobima sa izbgeglicama na mađarsko-srpskoj granici danas je povređeno 20 mađarskih policajaca, izjavio je Ðerđ Bakondi, savgetnik za bezbgednost mađarskog premijera.

16. septembar 2015, 12:00

"Do sada je 20 policajaca povređeno i ambulantna kola su upravo prevezla dvoje djece koja su povređena pošto su bila bačena preko zaštitne ograde", rekao je Bakondi za mađarsku državna televizija, prenijela je agencija Rojters.

Nakon višesatnih napetosti na graničnom prelazu Horgoš 2 došlo je do proboja dijela izbjeglica na mađarsku teritoriju, ali je policija reagovala najintenzivnijim suzavcem do sada, nakon čega su se oni ponovo povukli na teritoriju Srbije.

Tri ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć izbjeglicama, nakon što je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove na graničnom prelazu Horgoš 2.

Prema riječima ljekara Hitne pomoći, pomoć je dobilo oko stotinjak izbjeglica koji su se uglavnom žalile na posljedice suzavca, dok je dvoje primilo kiseonik. Kada je mađarska policija upotrebila suzavac izbjeglice su bježeći padale i onesviješćivale se. Svim izbjeglicama pomoć je ukazana na licu mjesta i niko od njih nije prevezen na bolničko liječenje, javio je izveštač Tanjuga.

Bakondi je dodao da će Mađari "definitivno povratiti ogradu i ojačati ogradu i zaštiti bezbjednost Mađarske svim zakonskim sredstvima".

Ban Ki-mun osudio postupanje sa izbjeglicama na srpsko-mađarskoj gra

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je danas da je šokiran postupanjem prema izbgeglicama na mađarsko-srpskoj granici i naglasio da je to neprihvatljivo.

On je rekao da izbgeglice i migranti u Evropi moraju biti tretirani uz poštovanje ljudskih prava i dostojanstveno.
Mađarska policija danas je na graničnom prelazu Horgoš suzavcem i vodenim topovima rastgerivala izbgeglice koji pokušavaju da se preko teriotorije te zemlje domognu Zapadne Evrope.