<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada Hrvatske: Zatvaranje granica za sada nije opcija

Premijer Zoran Milanović i članovi Vlade poručuju kako se Hrvatska za sada može nositi sa brojem pristiglih izbjeglica, sve dok se ne premaše kapaciteti.

17. septembar 2015, 12:00

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade je izjavio kako je u Hrvatsku tijekom noći ušlo oko pet tisuća migranata ili prognanika. Poručio je kako je Hrvatska organizirana i spremna za sadašnja stanje, ali da ne može garantirati evidenciju osoba ako se broj dolazaka intenzivno poveća, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Premijer Milanović je kazao kako se radi o humanitarnoj krizi i kako se radi sve u interesu Hrvatske i njezine sugurnosti. Istaknuo je važnost humanosti i poštivanja europskih pravila, što podrazumijeva dužnost Hrvatske da evidentira ljude koji ulaze, sve dok to bude u stanju.

Rekao je kako mogućnost evidencije ovisi o broju novih ljudi koji će doći, ali koji ne žele ostati u Hrvatskoj koja je tranzit.

"Ponašat ćemo se prema njima sigurno bolje nego neke države, kao što smo vidjeli zadnjih dana, ali naše mogućnosti su, bez obzira na našu organiziranost, ograničene, kao i austrijske mogućnosti, koja je veća i jača zemlja", rekao je Milanović.

Premijer Milanović je rekao kako je na jutrošnjem sastanku sa austrijskim kancelarom Feymannom razgovarao i dogovorio neke stvari, s obzirom da je Austrija zemlja destinacija, za razliku od Hrvatske, rekao je.

"Moramo biti suradljivi, ali postoje granice naših kapaciteta. Ako se taj broj poveća, ne znam hoćemo li te ljude moći evidentirati. Mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi", izjavio je premijer.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je uoči sjednice Vlade izjavio kako je tijekom noći počelo korištenje robe iz  državnih robnih zaliha te poručio kako zaliha neće nestati jer će se dopunjavati.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović kazao je kako se Hrvatska za sada dobro nosi sa primanjem izbjeglica, ali da će, ako brojka naraste preko kapaciteta, Hrvatska trebati međunarodnu pomoć. Poručio je kako zatvaranje hrvatske granice za sada nije opcija.

Ministrica graditeljstva je izjavila kako se u Hrvatskoj prema izbjeglicama ponaša humano, sukladno osjećajima i iskustvu koji postoje u Hrvatskoj s obzirom na Domovinski rat.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila odluku o osnivanju koordinacijskog tijela kojemu je na čelu ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić te sektorski pomoćnici ministara vanjskih poslova i obrane. Hrvatska sudjeluje u europskom programu o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja.