<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

»Hvala Srbijo« uzvikuju izbjeglice na Horgošu

HORGOŠ

Situacija na graničnom prelazu Horgoš od jutros je mirna, a tamo se i dalje nalaze stotine izbjeglica. Prema podacima agencije Frans pres, jutros je na graničnom prelazu Horgoš bilo 400 izbjeglica.

17. septembar 2015, 12:00

Izbjeglice drže transparente sa natpisima: “Otvorite vrata za ljude i djecu. Molimo, pomozite nam. Pustite nas da prođemo, mi smo izbjeglice. Gdje su ljudska prava? Želimo da živimo u miru”.

Oni se nalaze na oko 20 metara od bodljikave žice, koju su pripadnici mađarske policije stavili, nakon što su izbjeglice juče probile glavnu graničnu ogradu na tom prelazu. Jedna grupa njih je na 20-ak metara od prelaza formirala živi zid, držeći se za ruke. Oni ne žele da pričaju s novinarima, ali uzvikuju: “Hvala Srbijo”.

Oni su noć proveli u šatorima, na poljima oko srpsko-mađarske granice ili u vrećama za spavanje. Broj izbjeglica na granici danas je drastično smanjen u odnosu na prethodna dva dana, pošto su se mnogi uputili ka Hrvatskoj, javila je agencija Asošiejted pres.

Tokom noći mađarske vlasti ponovo su ponovo postavile bodljikavu žicu na mjestu gdje su juče na Horgošu izbili sukobi između policije i izbjeglica.

Na graničnom prelazu Horgoš 2 izbjeglice sa Bliskog istoka mirno protestuju nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti, uzvikuju “hvala Srbijo” i nose transparente na kojima se, između ostalog, pitaju šta se desilo sa ljudskim pravima.

Druga grupa njih je sjela ispred ljudi koji su formirali živi zid, a među njima ima i žena sa malom djecom, čak i jedna beba.