<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska prijeti zatvaranjem granice, Vučić: Ne znam šta je problem

ZAGREB, BEOGRAD

Hrvatska će zatvoriti granicu prema Srbiji u slučaju da u nju uđe 15.000 izbjeglica, piše hrvatski portal “Defender”, pozivajući se na izvore iz vojnih krugova.

17. septembar 2015, 12:00

Osim toga, kako navode, oružane snage su spremne da pomognu pa se očekuje da će izbjeglice, u slučaju dodatnog priliva, smjestiti u kasarne u Belom Manastriju, Virovitici i Koprivnici.

Isti portal prenosi da neće biti upotrebe Oružanih snaga protiv izbjeglica kao što je to bio slučaj u Mađarskoj.

Brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik Zapovedno-operativnog središta OSRH biti će na čelu snaga koji će koordinirati akciju humanitarnog zbrinjavanja izbjeglica, ističe se u tekstu.

Najveći vojni angažman se očekuje od pripadnika 3.gardijske brigade stacionirane na područu Vinkovaca.

Vučić: Zašto je Hrvatskoj problem da pomogne izbjeglicama

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, po pitanju izbjegličke krize, sarađuje sa svima, spremna je da tako i nastavi i dodao da ne razumije zašto je Hrvatskoj problem da obezbjedi neophodnu pomoć i podršku izbjeglicama.

"Mi sarađuemo sa svima, ali znate u našoj zemlji ti ljudi prođu oko 600 kilometara i ostaju mnogo duže nego što su ostali u Hrvatskoj koja ima taj problem dva dana, a mi imamo četiri meseca", rekao je Vučić u Vašingtonu gde danas završava trodnevnu posjetu.

On je ponovio da je Srbija spremna da nastavi da sarađuje i naveo da je Srbija bila spremna za dolazak izbjeglica.

"Mi smo bili spremni, imamo prihvatne centre, znamo kako da postupamo sa tim ljudima. To za nas nije preveliki problem...Sve te izbjeglice prošle su kroz našu zemlju. I mi smo ih na lep način primili i nastavićemo to da radimo", rekao je Vučić.

On je dodao da ne razumije šta je problem "svima drugima oko toga".

"Posebno onima koji imaju rutu od 35 kilometara, pa zatvaraju puteve prema Srbiji. Nikako ne razumem o čemu se sve radi. Možda mi ne umemo da kukamo, plačemo, da tražimo pare, možda bi neko drugi trebalo to bolje od mene da radi...Ne znam o čemu je reč?", rekao je premijer.

"Naš posao je da izbjeglice pregledamo, da pomognemo šta možemo, nahranimo, ponudimo prenoćište. Šta je tu tako strašno?", rekao je Vučić, dodavši da će se sutra, po povratku u Beograd, baviti time.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila je danas čvršću kontrolu granica jer smatra da je prvog dana nekontrolisano ušao preveliki broj izbjeglica u zemlju.

Šefica države smatra da granica ne funkcioniše kako treba i ističe da nije zadovoljna kako je protekla noć u Hrvatskoj koja je, dodala je, "pokazala humano lice".

Ona je juče rekla da ne želi u Hrvatskoj da gleda scene kakve se, kako kaže, "viđaju u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj".