<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zato su najbolji na svijetu: Evo kako Švedska prihvata izbjeglice!

Dok u pojedinim evropskim zemljama na nehuman način dočekuju izbjeglice koje žele stići do razvijenih zemalja u zapadnoj Evropi, u Švedskoj na vrlo organizovan i sistemski način dočekuju ljude koji žele azil u toj skandinavskoj zemlji

19. septembar 2015, 12:00

U švedskim gradovima, poput Malmea, izbjeglice dočekuju grupe volontera koje danonoćno dežuraju jer izbjeglice stalno pristižu.

Svakoj novoj grupi izbjeglica po dolasku u Švedsku dijele hranu, vodu, odjeću i sve ostale potrepštine.

Uposlenici Sužbe za migracije su također angažovani na terenu gdje izbjeglicama daju osnovne informacije o dobijanju azila, dok njihov kombi kruži cijeli dan na području gdje se nalaze izbjeglice koje pritom razvoze u centre za privremeni smještaj.

Tu su uvijek i timovi advokata koji pomažu izbjeglicama kako bi im olakšali situaciju u kojoj se nalaze jer im je potrebna pravna zaštita.

U pravnoj službi se nerijetko nalaze i osobe koje su i same prošle sličan izbjeglički put na putu do Švedske, uključujući i osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Albanije, a koje izbjeglicama sada nude pravnu pomoć na licu mjesta i prate njihov slučaj.

Na glavnoj željezničkoj stanici u Malmeu sve teče uredno i organizirano kao da svaki dan i ne dolaze nove izbjeglice. Ostali građani skoro da i ne primijete da se nešto novo dešava na tom području.

Kako javlja reporter AA, najviše posla ima tek kad stigne nova grupa izbjeglica koje treba rasporediti i dovesti u prihvatni centar.

Prilikom dolaska odmah primaju pakete sa hranom i svim drugim namirnicama kako bi se uspjeli bar malo organizovati po dolasku u novu zemlju.

Inače, u Švedsku svaki dan, od početka nove izbjegličke krize, stigne oko 1.000 izbjeglica koje tamošnje vlasti na vrlo organizovan način zbrinjavaju.

U švedskim medijim oštro osuđuju praksu podizanja zidova u pojedinim zemljama u Evropi kako bi se spriječio dolazak izbjeglica na evropski kontinent.