<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Austrija bijesna na Hrvatsku i Sloveniju: Zašto niko ne ostaje kod vas, vratićemo izbjeglice

NA AUSTRIJSKI granični prelaz Heiligenkreuz u Gradišću tijekom noći stigle su prve izbjeglice koje su hrvatske vlasti prebacile u Mađarsku. Ukupno je do 7 ujutro oko 5 tisuća izbjeglica napustilo Hrvatsku.

19. septembar 2015, 12:00

 U noći s petka na subotu, prema policiji, pristiglo je oko 1000 izbjeglica, koji se dalje prevoze autobusima do Beča i Graca. Tijekom dana vlasti očekuju tisuće izbjeglica kao i na prelazu Nickelsdorf, gdje se u idućim satima očekuje dolazak njih oko 1000.

Do 11 sati u Hrvatsku je ušlo preko 20 tisuća izbjeglica.

18:00 Mađari su u Baranjskom Petrovom Selu prihvatili izbjeglice iz 10 autobusa koji su krenuli iz Tovarnika, objavila je Vlada.

17:50 Udruga općina u Republici Hrvatskoj pozvala je u subotu općine "koje se nalaze na mjestima ulaska izbjeglica" u Hrvatsku te na očekivanoj trasi njihovog kretanja da žurno sazovu Stožere za zaštitu i spašavanje te definiraju "pravce djelovanja kako bi se pokušala spriječiti daljnja humanitarna katastrofa".

"Pozivamo ih i da apeliraju na svoje građane da u izravnom kontaktu s izbjeglicama budu susretljivi, da im pomognu u njihovim potrebama te ih informiraju o mogućim pravcima kretanja", piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge Đuro Bukvić.

17:45 Red u Tovarniku počeo se smanjivati. Autobusi se sada sami kreću prema izbjeglicama te oni ne moraju prebacivati stvari do njih, što smanjuje tenzije, javlja Indexov reporter s terena.

17:25 Higijensko-epidemiološka situacija je stabilna u svim županija koje su na udaru izbjegličkog vala, i nema nikakvog problema u pružanju zdravstvene zaštite građanima i migrantima, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Opširnije

17:00 U novoj oštroj mađarskoj osudi, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je Hrvatsku da je "prekršila mađarski suverenitet" poslavši migrante preko granice vlakom u pratnji hrvatskih policajaca. Opširnije

16:45 Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner izrazila je svoje nezadovoljstvo izbjegličkim valom koji se kroz Hrvatsku i Sloveniju kreće prema Austriji i Njemačkoj. Upozorila kako joj je neshvatljivo da u tim zemljama nije zabilježen skoro ni jedan zahtjev za azilom.

Ministrica je upozorila kako se "Dublin" odnosi na Hrvatsku i Sloveniju. Iz austrijskog MUP-a poručuju i kako će se dublinska procedura za vraćanje izbjeglica u Hrvatsku i Sloveniju pokrenuti, jer "nitko ne vjeruje kako su te dvije zemlje (op.a. Hrvatska i Slovenija) zemlje bez budućnosti", piše austrijski Krone.

16:40 Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako istražuje slučajeve prijevoza migranata, bilo taxi ili drugim vozilima te slučajevi u kojima se krše zakonski propisi. Opširnije

16:30 Hrvatski crveni križ (HCK) dosad je putem donatorskog telefona i žiro računa prikupio ukupno 923.662 kuna pomoći izbjeglicama, doznaje se u subotu iz te humanitarne ustanove iz koje pozivaju građane da i dalje doniraju novac i materijalne potrepštine koje su potrebne izbjeglicama. Opširnije

16:25 Do 13 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 21.000 izbjeglica. Od toga ih je trenutno 2500 u Tovarniku. Danas je Hrvatsku napustilo njih 3000, objavila je Vlada.