<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zbog niza različitosti BiH je interesantno mjesto življenja

Svako ima pravo na svoju različitost...

24. septembar 2015, 12:00

Udruženje ToPeeR iz Doboja trenutno radi na projektu „Znaci postojanja” koji zagovara osnaživanje žena za aktivno učešće u javnom životu lokalne zajednice. O ovom projektu, ali i o radu Udruženja, mladima u BiH i različitostima razgovarali smo sa Snežanom Šešlija iz ovog Udruženja.

Cilj projekta „Znaci postojanja” koji realizuje Udruženje ToPeeR iz Doboja je osnaživanje žena za aktivno učešće u javnom životu lokalne zajednice. ToPeer podržava formiranje udruženja žena, njihov doprinos lokalnim akcionim planovima, te radi na inicijativama koje mogu doprinijeti većoj konkuretnosti žena na tržištu rada

U okviru svojih aktivnosti sarađuju sa opštinom Maglaj, a u fokusu njihovih inicijativa je i povezivanje žena iz različitih zajednica, što doprinosi saradnji i izgradnji trajnog povjerenja u ovim lokalnim zajednicama.

Snežana Šešlija iz Udruženja ToPeeR iz Doboja kaže da su udruženja koja se bave ženama ili mladim uglavnom prepuštena samim sebi i da pored institucionalne podrške žene i mladi nemaju uslova niti mogućnosti da ispolje svoju inovativnost i kreativnost, kao i vrlo značajnu ulogu u procesu odlučivanja, imajući u vidu njihovu brojnost.  


Foto: Snežana Šešlija

“'Znaci postojanja’ je program u kome se ne glorifikuju nacionalne, etničke ili geografske odrednice našeg postojanja. One jesu značajne, ali naši lični, pojedinačni kvaliteti (i kapaciteti) čine Bosnu i Hercegovinu interesantnim mjestom življenja - upravo zbog niza različitosti koji su njeno bogatstvo. Kroz ovaj projekat će se osnažiti formalne i neformalne grupe, koje primarno okupljaju žene, da posjeduju znanja i vještine da mogu biti ravnopravne učesnice u procesu odlučivanja i da svojim znanjem stvaraju uslove da njihovo mišljenje bude uvažavano i prihvaćeno, a ne da budu broj ili kvota u vrlo važnim procesima koji trasiraju put BiH”, kaže Snežana Šešlija za BUKU.

Snežana objašnjava da će se aktivnosti projekta realizovati kroz sedmodnevne edukacije koje će se fokusirati na razvoj vještina za pisanje i razvijanje projektnih prijedloga, rad u zajednici, sticanje liderskih vještina, te strateško usmjeravanje djelovanja svojih organizacija. Upravo to će, kaže Snežana, biti temelj za otvoren dijalog o problemima koje treba rješavati, a ne ostavljati “pod tepihom”.

“Susreti i sastanci građana i građanki iz Maglaja, Doboja, Teslića, Tešnja, Petrova i Gračanice, Srebrenice i Bratunca kao rezultat će imati otvaranje tema koje su kamen spoticanja našem povjerenju i razumijevanju. ‘Znaci postojanja’ neće rješavati te probleme, ali će zagovaračkim aktivnostima ukazati na njih uz prijedloge kako da se oni rješavaju. Ti prijedlozi će ići prema svim nivoima vlasti koji su i odgovorni za njihovo prevazilaženje”, objašnjava naša sagovornica.

Ona ističe da će posebno važna aktivnost u narednom periodu Tematska konferencija kroz koju će se identifikovati različita mišljenja i drugačija shvatanja o događajima koji su se dešavali u ratnim, ali i godinama nakon 1995.,  na području BiH. Zaključci konferencije biti će direktan doprinos razumijevanju i povjerenju među građanima u ovim geografskim područjima i biti će dobar osnov za uspostavljanje međusobne, trajne komunikacije kroz konkretne programe i akcije/aktivnosti.      

Pored toga, organizovaće se i Sajam uspješnosti na kome će se prezentovati grupe-učesnici projekntih aktivnosti sa svojim programima i projektima koji doprinose procesu razumijevanja.

“Sajam je prilika da se razmijene iskustva i iskaže stav i mišljenje o određenim aktivnostima i akcijama koje organizuju formalne i neformalne grupe žena u ‘drugim’ opštinama”, ističe Snežana i dodaje da će učesnici pokušati da identifikuju i tom prilikom koje teme i/ili događaji su “kamen spoticanja” razumijevanja među građanima i građankama u BiH.

Inicijativu „Znaci postojanja“ podržava USAID-ov projekat PRO-Budućnost, jer su prepoznali dosadašnji pozitivni uticaj rada udruženja ToPeer, kroz direktan kontakt sa građanima, što otvara mogućnost da se direktno doprinese razvoju lokalne zajednice.

„Upravo mali grantovi koji se dodjeljuju kroz projekat PRO-Budućnost predstavljaju mehanizam da se dobre akcije i dobra volja podrži, za dobrobit građana, njihovo otvaranje jednih prema drugima i ohrabrivanja građana da rade sami za svoju dobrobit. U tom smislu je ključno pronaći i podržati partnere poput ToPeeR-a, jer je njihov doprinos, kao i doprinos ostalih organizacija odabranih kroz program malih grantova, od izuzetnog značaja za cijeli projekat PRO-Budućnost koji intenzivno radi na ponovnoj uspostavi povjerenja građana naše zemlje“ – rekli su nam za Buku iz tima PRO-Budućnost.    

ŠEŠLIJA: NE ŽELIM SE OSJEĆATI BESPOMOĆNO

Snežanu smo pitali šta ju je privuklo radu u civilnom sektoru, a ona kaže da je to uradila jer ne želi da se osjeća bespomoćno.

„Kroz rad u civilnom sektoru imamo način da identifikujemo stvarne potrebe građana.

Razlog zbog kojeg radim na projektima ovog tipa je želja da učestvujem u promjenama. Želja da se ne osjećam bespomoćno, da jasno izražavam i odbranim svoje mišljenje i kad je to neophodno budem dio procesa uticaja na vlast. Želim da kroz organizovanje građana učestvujem u razvijanju političke volje i institucionalnih kapaciteta opština, te da inoviramo uloga nevladinih organizacija  kao ravnopravnog partnera  u procesu održivog razvoja“, objašnjava Šešlija.

Kada se govori o prepoznavanju rada Udruženja Šešlija kaže da prepoznavanje i priznanje ne idu uvijek zajedno.  

„UG ToPeeR je prihvaćen od strane građana kao mjesto i šansa  da direktno utiču na  procese odlučivanja. Programi koje realizujemo uvijek nailaze na veliki odziv građana, a naše kampanje uvijek imaju podršku. Ono što je prepreka potpunom ostvarivanju naše saradnje sa građanima je prevelik uticaj  političkih  stranaka  i stvaranje zavisnosti, a to znači da ponekad građani i kalkulišu sa priznavanjem rada nevladinih organizacija generalno“, ističe naša sagovornica.

Foto: Sa ranijih aktivnosti Udruženja ToPeeR

RAZVOJ SE NE MOŽE GRADITI NA NESUGLASICAMA

Šešlija kaže da Dobroj, kao i cijela BiH, ima niz problema od kojih su nezaposlenost, odnosno, ekonomska nerazvijenost najveći.  

„Pozitivan i podsticajan poslovni ambijent će doprinijeti rješavnju mnogih problema.  Doboj je grad koji ima ogroman potencijal i kapacitete koji uopšte nisu iskorišteni. Neophodna je mnogo veća politička zrelost da bi se grad razvijao i problemi rješavali. Razvoj se ne može graditi na netrpeljivosti i političkim nesuglasicama“ ističe.

Na pitanje kako vidi budućnost u Doboju i generalno u BiH Šešlija kaže da za optimističan odgovor nema baš mnogo argumenata.

 „Osnovne vrijednosti koje smo zanemarili su tolerancija i uvažavanje, bez obzira koliko ’izlizano’ zvuči ova rečenica. Umjesto razumijevanja razvijamo trpeljivost, i to onu kalkulantsku. Često minimiziramo osnovne ljudske vrijednosti u nadi da ćemo riješiti neke lične probleme. Građani treba da, u skladu sa svojim mogućnostima, preuzimaju odgovornost dajući doprinos u izgradnji socijalno odgovorne, ali i ekonomski ojačane (održive) države. Osnovno je da građenje budućnosti nikad ne može biti motivisano ličnim interesima pojedinca“, rekla je Snežana Šešlija.

Ona na kraju napominje da svako od  nas ima pravo na svoju različitost, a građani treba da preuzimaju odgovornost za stanje u kome se nalazi Bosna i Hercegovina.

„Treba da shvatimo da su političari, bez obzira koliko bili dobri ili loši, prolazni, a mi smo ti koji im dajemo ili ne dajemo legitimitet odlučivanja o našim životima. Svako od nas treba da brine da drugima bude dobro, pa će onda i nama biti bolje. Ne gradi se sreća na tuđoj nesreći“, rekla je na kraju razgovora Šnežana Šešlija.


Ovaj tekst je objavljen uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Autori teksta su odgovorni za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.