<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

10 bizarnih filmskih klasika koje bi svako trebao pogledati

Neki će reći kako su bolesni, drugi kako su totalno ludi i spaljeni, a mi ćemo ih jednostavno okarakterizirati kao bizarne. Zajedničko im je pak da su to filmovi koje bi svatko trebao pogledati!

24. septembar 2015, 12:00

Suziti izbor na samo deset bizarnih filmova je gotovo nemoguće, pogotovo nekome poput mene koji ih se uistinu nagledao na stotine. Samo Japan ima barem 300 naslova koji bi mogli ući u ovu kategoriju, a o trashu i niskobudžetnim nebulozama da i ne govorimo.

Zato smo morali odrediti neke okvire te smo se usredotočili na klasike “bizzaro-žanra” i radove nekih od najvećih i najluđih redatelja današnjice te filmove koji su na ovaj ili onaj način ostavili određeni znakoviti trag na tkanju umjetnosti. Tako ćete na ovoj listi naći filmove koji su sami po sebi remek-djela, ali i one koji su, iako poprilično loši, stekli određeni kultni status i utjecali na neke kasnije, daleko kvalitetnije autore. U svakom slučaju,bizarluka u ovih 10 naslova ne nedostaje, a vi nam, kao i uvijek, slobodno preporučite svoje favorite!

A Clockwork Orange

Kako ne započeti ovakvu listu jednim od ponajboljih filmova Stanleya Kubricka (iako su mu svi “ponajbolji”), distopijskoj satiri o grupi mladića koji se odijevaju u neobična odijela, šminkaju, opijaju natripanim mlijekom i rade sranja po ulicama futurističke Britanije. Nastao po istoimenom romanu Anthonya Burgessa, A Clockwork Orange je neprekidna epopeja bizarnosti u kojoj se posebno ističe maleni spaljeni Alex (uloga života Malcolma McDowella) i njegova (ne)izlječiva žudnja za malo dobrog starog ultra-nasilja. A čak i ako fulate poantu cijelog filma, barem vam neće biti dosadno!

Bizzaro-metar: 4 od 5 pijanih Rusa koji se kupaju u lokvi usred Moskve na – 30°C.

Delicatessen

Post-apokalipsa? Check! Nadrealizam? Check! Osebujni glumci? Check! Dublja satirička poruka? Chech! Da, francuski klasik Delicatessenima sve glavne sastojke za dobar bizaran film, a njegovi su redatelji Marc Caro i Jean-Pierre Jeunet složili priču o društvu budućnosti koje se mora boriti za svaki komadić hrane i neobičnoj skupini ljudi čiji se životi isprepliću unutar kruga zgrade u kojoj žive. Vizualno prekrasan, zadivljujuće šarmantan i totalno tripoidan, Delicatessen će vas svakom scenom tjerati da se pitate WTF?!, ali nećete moći prestati gledati tu prekrasnu ludost!

Bizzaro-metar: 8,7 od 10 baguetta sa špekom, jagodama, stiroporom i slanim srdelama

Eraserhead

Da smo htjeli, na ovoj bi se listi komotno moglo naći deset filmova briljantnog Davida Lyncha, ali odluka je ipak pala na onaj kojim je sve započelo, Eraserhead. Nema previše smisla govoriti o priči jer kod Lyncha ona uvijek igra sporednu ulogu, a nadrealnost i snolikost je ono oko čega se gradi intriga. Spaljeni Jack Nance kao čupavi Henry Spencer, njegova psihotična djevojka i njihovo mutirano čudovišno dijete smješteni u bizarni svijet mračnih sobica i jezivih zvukova nikoga neće ostati ravnodušnim, a dodatni je začin na ovu odvratnu genijalnost činjenica kako Lynch niti 40 godina nakon što ga je snimio ne želi otkriti o čemu se zapravo u njemu radi!

Bizzaro-metar: 10 od 10 Davida Lyncha (na tripu)

Brazil

Kao u slučaju kolege mu Lyncha, Terry Gilliam se može pohvaliti time da nikada nije snimio “normalan” film, a njegov je opus jedna velika bizarnost nakon druge. Ipak, iz te je lokve ludosti nekako isplivao Brazil, ne samo njegov najbolji uradak nego i po mnogima jedan od najboljih filmova svih vremena. Priča o običnom birokratu u orvelovskom svijetu budućnosti koji se nađe usred ekspandirajućeg sranja koje je sam zakuhao fantastična je satira s elementima koje je stvoriti mogao samo netko tko je uistinu “tamo negdje daleko”, a da ne pričamo o glumačkoj postavi predvođenoj Jonathanom Pryceom. Tko nije gledao, ima 24 sata da ispravi tu pogrešku!

Bizzaro-metar:  4 od 10 promatranja službenika na općini

Tetsuo: The Iron Man

Kakva bi ovo lista bila bez barem jednog Japanca, a čast da predstavlja svoju bizarnu državu je dobio Shin’ya Tsukamoto i njegov kultni Tetsuo: The Iron Man, prvi nastavak trilogije koja je 1989. godine vjerojatno i začela ono što danas znamo kao modernu japansku WTF kinematografiju. Osim same teme, koja se bavi likom koji obožava gurati komade metala u svoje tijelo te biva ubijen, da bi se njegov ubojica počeo metamorfizirati u grotesknog metalnog mutanta, Tetsuo nudi i cijelu lepezu audio-vizualnih bizarluka koje nisu probavljive baš svakome pa zato upozoravamo one malo nervoznije gledatelje da izdrže jer, čudna li čuda, ovaj film iza svih svojih ludosti ipak krije neku poantu.

Bizzaro-metar: 5 od 8 pipaka hobotnice u japanskim pornićima

Gummo

Gummoje realno gledajući možda i najlošiji film na ovoj listi, ali je količina bizarnosti koju sadrži njegovih 90 minuta gotovo vanzemaljska. Redatelj i scenarist Harmony Korine (luđak koji stoji iza Kidsai Spring Breakersa) nije napravio klasični film, već niz segmenata koji prate dvojicu neobičnih tinejdžera-psihopata u jednom totalno disfunkcionalnom američkom gradiću i njihove susrete s nekim od najneobičnijih likova ikada prikazanih na filmskom platnu. Tip koji prostituira svoju mentalno bolesnu ženu klincima, 12-godišnji gay transvestit s fetišem na ubijanje mačaka i crni patuljak koji se brani od pervertita, a sve to usred svijeta u kojem je bonganje ljepila i opća destrukcija samo još jedan običan, dosadan dan…

Bizzaro-metar: 20 od 10 stvari koje vidiš kada snifaš glu

Pink Flamingos

Kao i u slučaju Gummoa, i kod Pink Flamingosa se radi o suštinski prilično lošem filmu, ali jednom od onih koji su tijekom godina stekli kultni status te donekle i definirali jedan sasvim drugačiji pravac (prvenstveno američkih) filmaša. Čovjek iza apsolutne nebuloze o trans-divi Divine, koja se mora boriti protiv svojih smrtnih neprijatelja, je spaljeni John Waters, Salvador Dali filmske umjetnosti, a najbolje bi bilo da ignorirate sve što vam zdrav razum nalaže i jednostavno uživate u nevjerojatnim situacijama i likovima koji kao da su ispali… pa, iz filmova Johna Watersa!

Bizzaro-metar: 9 od 10 južnjačkih močvarnih seljačina

Man Bites Dog

E sad, Man Bites Dog je drugačiji od većine filmova na ovoj listi po tome što nije bizaran zbog određenih događaja ili plejade svakakvih osebujnih likova, već same tematike, stila i izvedbe koja je u fokusu gledatelja. Naime, “filmska ekipa” prati totalnog sociopata i serijskog ubojicu tijekom jednog sasvim običnog dana njegova života te svjedoče njegovim opakostima, ali i nekim vrlo wooooow filozofskim opservacijama, da bi s vremenom postali gotovo integralni dio njegove rutine. Svakako jedan od najboljih belgijskih filmova svih vremena originalan je do bola, a motati će vam se po glavi još dugo nakon što ga pogledate…

Bizzaro-metar: 3 od 10 čitanja intervjua kanibala Armina Meiwesa

A Scanner Darkly

Napisao legendarni weirdo Philip K. Dick, režirao i u scenarij uobličio majstor Richard Linklater i sasvim solidno odglumio Keanu Reeves, A Scanner Darkly je žešće filozofsko-duhovno putovanje u svjetove onkraj naše spoznaje u kojima je teško razaznati što je san, a što java. Sve je u ovom filmu vrlo suptilno bizarno i nećete širom otvarati oči u nevjerici zbog onoga što vidite na ekranu, ali osjećaj stalne nelagode svakako izaziva željeni efekt. Kada se sve to spoji s originalnim vizualnim stilom u kojem je cijeli film prvo snimljen, a potom rotoskopiran i animiran, ostaje nam jedan uistinu neobičan film kojeg svakako treba pogledati.

Bizzaro-metar: 2,5 od 5,2 kreveljeće glave Garya Buseya

The Holy Mountain

Počeli smo s legendom, s legendom valja i završiti. Najznačajniji i najpoznatiji film velikog nadrealiste Alejandra Jodorowskog, jedan od onih koji niti dan-danas nitko ne kuži, ali jednostavno ga volimo gledati jer je toliko poseban da ga je nemoguće usporediti s ičim prije ili poslije. Da je napravio samo The Holy Mountain, Jodorowsky bi zaslužio svoje mjesto u udžbenicima povijesti umjetnosti, ali njegov kompletni opus uistinu odiše nekom intergalaktičkom bizarnošću koja vam se možda neće svidjeti, ali ju svakako morate cijeniti.

Bizzaro-metar:  2 zelena od 13 plavih Teletubbiesa

Izvor Idesh.net