Uzaludno zveckanje referendumom

Uzaludno zveckanje referendumom

Piše: Elvir Padalović

Sa jedne strane političari u RS govore u ime naroda, a sa druge strane, kad treba donijeti bitne odluke, zaklanjaju se iza naroda pozivajući se na taj demokratski instrument koji se naziva referendum.Ukoliko OHR ne poništi odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma po pitanju “ nametnutih zakona a posebno o kvalitetu rada Suda i Tužilaštva BiH”,  bio bi to prvi referendum u poslijeratnom periodu Bosne i Hercegovine.

Često pozivanje na plebiscitarno izjašnjavanje građana u vezi sa sudbonosnim usmjeravanjem zemlje može u jednu ruku predstavljati toliko potrebnu petu brzinu u rješavanju određenih problema, ali i situaciju u kojoj će demokratija postati talac određenog broja ljudi koji će redovno izlaziti na plebiscite i političarima dati toliko potrebni legitimitet naroda. Za neke, referendum predstavlja najavu rata. Za druge, opet, legitiman put ka ostvarenju vijekovnih aspiracija.

Stav Evropske komisije i predstavnika EU je da je odlukom o raspisivanju referenduma u RS "pređena crvena linija", te da je, prema njihovom mišljenju, on usmjeren na rušenje legitimnih institucija BiH i na legitimne predstavnike međunarodne zajednice. Svi diplomatski napori trenutno idu u jednom pravcu, a to je ko će prije ukinuti referendum u Srpskoj? Međunarodna zajednica ili politička vrhuška Srpske?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ponovio je više puta da će poništiti skupštinsku odluku o referendumu u Republici Srpskoj ne učini li to Narodna skupština sama.

"Referendum nije sporan ukoliko je iz nadležnosti opštine ili entiteta. Međutim, referendum, koji u RS-u namjeravaju provesti iz nadležnosti je države, i to ne može", rekao je Valentin Inzko

Stav političara iz RS je jasan. Prema njihovom mišljenju, referendum je najviši oblik demokratskog odlučivanja. Činjenica je da je uključenost građana bitna i da ona treba biti što veća, ne samo u vidu referenduma već i putem izbornog procesa uopšte.

Međutim, građani RS su spremniji za referendume koji se tiču isključivo političkih i nacionalnih pitanja nego na referendumska pitanja koja se tiču njihovog standarda i boljih uslova života. Dodikova pretpostavka je da bi na tako koncipirane referendume izašao veliki broj građana RS i glasao na način na koji priželjkuje.

Predsjednik Dodik je izjavio kazao kako „nema nimalo sumnje da će građani RS masovno izaći na referendum i u velikom procentu odgovoriti na referendumsko pitanje koje glasi: "Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH?"

I lider opozicione Demokratske partije Dragan Čavić je ranije za BUKU izjavio kako je jasno da će na ovako postavljeno pitanje svi građani RS odgovoriti da “nisu za nametnute odluke”.

Naravno, postoje argumenti za sprovođenje referenduma. Kao čest primjer se navodi Švajcarska koja je plebiscit uvela kao način na koji će se kreirati politika na federalnom, kantonalnom ili lokalnom nivou. Međutim, kada se govori o samoj formi švajcarskog referednuma onda je bitno istaći da Vlada Švajcarske ne odlučuje o tome koja će pitanja ići na referendum, a koja ne. Nadalje, postoji Ustavom definisana procedura obavljanja referenduma, a koja ne može biti predmet bilo kakvih političkih pritisaka i manipulacija.

U javnom prostoru u kojem i javni mediji i politička struktura pripremaju javnost na takav  ishod koji će vlastima u RS odgovarati, stvoren je odličan manipulativni prostor koji političari mogu zloupotrijebiti.

Dodik u slučaju referenduma svoje političko ponašanje samo deklarativno usmjerava po volji građana, a ustvari se samo skriva iza njih, dajući im lažnu moć. Zato se u javnosti govori o tome da „građani RS moraju imati pravo iskazati svoje mišljenje”, da je „referendum vrhunsko demokratsko pravo”, itd... Dodik je čak izjavio da je spreman da napusti svoju političku funkciju ukoliko narod odluči da je ZA „nametnute” odluke Visokog predstavnika.

Ovakvo populističko poigravanje sa voljom građana odličan je hičkokovski mcguffin, povod za politički obračun sa institucijom sa kojom se Dodik  „ideološki i politički ne slaže”. Jer, kako drugačije tumačiti izjavu da će se “referendum poništiti ukoliko vlasti u RS od pravosudnih institucija BiH ne dobiju potvrdu tačnog datuma za završetak istrage o zločinima nad Srbima, prestanka retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH, prestanka prakse da se isti sudija Suda BiH pojavljuje u prvostepenom i drugostepenom postupku, kao i zabrane Sudu BiH da se miješa u rad nižih sudova”. A podsjetićemo, sve ovo su argumenti stranaka u RS koji se koriste u argumentaciji protiv Suda i Tužilaštva BiH.  Jasno je dakle da se radi o političkom ucjenjivanju u kojem se referendum koristi za vršenje pritiska na međunarodnu zajednicu i pravosudne organe BiH.

Druga stvar koja je simptomatična kada je u pitanju najavljeni referendum je da se za ovom institucijom glasanja u RS poteže samo onda kada vladajuće strukture pretpostavljaju da je riječ o pitanjima za koje će dobiti gotovo stopostotnu referendumsku podršku građana. A referendumske teme kojima se do sada mahalo u RS, naročito u periodu izbora, većinom se tiču „nacionalnih interesa” kojima se odvlači pažnja od krucijalnih i stvarnih tema, kao što je ekonomska situacija.

„To su sve besmislice i pokazatelji da naši političari, sa ovim ili onim predloženim pitanjima ponovo vode jednu kampanju u kojoj se zaklanjaju iza naroda. Oni, dakle, sa jedne strane govore u ime naroda, a sa druge strane, kad treba donijeti bitne odluke, zaklanjaju se iza naroda pozivajući se na taj demokratski instrument koji se naziva referendum“, kazao nam je profesor Miodrag Živanović sa banjalučkog Univerziteta.

Prema njegovom mišljenju, „referendum ima smisla kada se u pravnom poretku uspostavi pojam građanina i kad taj građanin sa svim svojim potencijalima postane bar djelimično faktor odlučivanja“.

„Pozivanje naroda na referendume pripada plemenskom uređenju društva“, kaže profesor Živanović.

Treći problem u vezi sa referendumom jeste da li smo kao građani toliko dobro obaviješteni i osviješteni da možemo zauzeti jasan stav u vezi sa postavljenim referendumskim pitanjem.

S tim u vezi bitno je napomenuti da ni volja većine ne mora predstavljati apsolutnu istinu. Građani su često neinformisani te većinu svojih zaključaka donose na osnovu manjka informacija, ili često poluistina koje im plasiraju „njihovi” političari. Pozivanje na plebiscitarno izjašnjavanje naroda tako paradoksalno može predstavljati svojevrsni kraj demokratije, jer odluke donosi poluinformisani i često polupismeni narod.

Politikolozi, kritičari referenduma kao osnovnog građanskog prava, ističu kako su građani na referendumu „omađijani“ prolaznim hirovima svojih političara te da često nisu dovoljno informisani da odgovaraju na komplikovana ili isključivo tehnička pitanja.

Također, prema njihovom mišljenju, glasači su pod uticajem jake ličnosti i njegove medijske propagande, te skupih reklamnih kampanja. James Madison, četvrti predsjednik SAD, tvrdio je  recimo kako je direktna demokratija „tiranija većine“.

Sljedeći problem koji se javlja u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj je njegova pravna snaga. Pitanje koje postavljaju opozicioni lideri je – What’s next? Šta dalje? Šta ukoliko se narod odluči da su protiv “nametnutih” zakona? Kako će se u praksi sprovesti rezultati referenduma?

I na to pitanje Milorad Dodik ima spreman odgovor. Prema dosadašnjim izjavama, u redovnu proceduru bi trebalo uputiti prijedlog izmjene zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH. Dakle, 5 miliona KM, koliko je najavljeno da će referendum koštati, će biti potrošeno samo da bi se u proceduru uvrstio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona. Zašto onda referendumom tražiti legitimitet naroda? U samoj definiciji referenduma stoji kako on mora rezultirati u konkretnu akciju. Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona je sve samo ne konkretna akcija. Drugim riječima, ma šta god građani RS odlučili,  Sud i Tužilaštvo BiH neće biti ukinuti. 

Dragan Čavić je naglasio prilikom susreta sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom da će oni koji su donijeli odluku morati da je realizuju onako kako je predsjednik RS Milorad Dodik rekao u Beogradu, odnosno da se referendum ne održava da bi se ukinuli Sud i Tužilaštvo BiH, već da se izdejstvuje procesuiranje zločina nad Srbima, ukidanje retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH, te onemogućenje predsjedniku Suda da imenuje ista vijeća u prvostepenom i drugostepenom postupku i preuzimanje predmeta koje su započeli entitetski sudovi.

"Ako se referendumom želi postići ovaj cilj, onda on nije potreban i oni koji očekuju da će nakon referenduma prestati da djeluju Sud i Tužilaštvo BiH se varaju", rekao je Čavić.

Način vođenja politike koji upražnjava vladajuća koalicija u RS, a koji poziva na izjašnjavanje naroda je nerazuman, a uz to veoma opasan za društvo koje pretenduje da bude evropsko, ukoliko dopusti da postane poljana u kojoj će neinformisani i manipulisani narod dobiti lažni legitimitet da odlučuje.

A u društvu kakvo je naše, u kojem su generalno nejasno artikulisani njegovi ciljevi i interesi, politika ni ne može dugoročno rješavati probleme.

Na kraju, to vodi u situaciju da se većinsko mišljenje može lako mijenjati i to kako odgovara tzv. „nacionalnim” ili partijskim interesima. Kao konačan rezultat dobijamo gubitak odgovornosti u politici a političke odluke se sakrivaju iza većinske volje naroda, a toliko potrebni koraci u daljem procesu demokratizacije društva se ne mogu načiniti.

U konačnici, „mi građani”, čije se mišljenje pita, a zapravo se ne pita, smo takvom politikom sve više zatrovani, i kao posljedicu toga imamo hronično izbjegavanje glasanja od strane velikog broja građana. A pritom je sve više onih sa partijskim knjižicama u džepovima koji će odlučivati umjesto nas. Već dugo smo taoci takve politike u RS, aljkave ali spektakularno režirane i odglumljene. I nikad dosadne.Uključivanjem u nju putem referenduma, postaćemo dio tog spektakla. Ali, nažalost, ne kao režiseri ili scenaristi, kao što se to želi prikazati, već isključivo kao statisti.


 

Komentari na tekst (27)
Objavljeno:
Šta je Milorade -prpa.Prpa brato, zato i najavljuješ prolongiranje referenduma.
Objavljeno:
Za Mitcha

Majka mi je Kljucanka i rodjen sam i zivim u Bosanskoj Krajini.
Jel'ba gdje je problemcic?

A to da cete peglati muslimane kao nekad, to mozes sanjati!!
Sandzaklije ili ne!!

Razumijem sto vi nas ne volite, brzi smo na obaracu, jebiga sine, takva nam genetika, isti smo kao srbi i jos jaci od srba, oko za oko zub za zub, i nista ne zaboravljamo,pa zato Nas jos i vise mrzite.

Prvo kao muslimane, pa onda kao sandzaklije, jer ne volite imati konkurenciju pored sebe, pa vas je prpa. He he mali macak Mitch, jel'de?

Sta ces, mrzite i nase zakone krvne osvete. zato vas je prpa jos vise. Mi uvijek vracamo krv,kad znamo ime ubice i to traje 20,30,50,100 godina ako treba dok se stvari ne srede.

I mnoge druge stvari!

Zato dzabe huskas! Jes, malo sam ekstreman, ali nije ni cudo, sta nam se sve dogodilo!!??

Ali nisam nista manje ni vise ekstreman od prosjecnog srbina, koji je ekstreman zbog mrznje, za razliku od muslimana koji su dozivjeli svasta pa su postali, necu reci ekstremniji, vec oprezniji.

I bit cu ovakav do kraja zivota!! Ponosan sam sto imam sandzacke krvi i ponosan sam na moje prezime mojih predaka i moga oca.

Al Bosnu volim vise od sebe!!!!!

Zato je ne dirajte, jer bit ce svega!!!

Nedzad
Objavljeno:
Safvet-beg Bašagić

Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago


ps.

Ray, citaj malo i drugu literaturu a ne samo srpsku, hebo ga patak banjalucki!
Vidi ,bolan, sta covjek napisa prije vise od 150 godina.
U to vrijeme su postojali samo bosanski pravoslavci i katolici a ne Srbi i Hrvati.
Al' eto, kao sto ti kazes; meni ne smeta i da se izjasnjavate kao Rusi!
Objavljeno:
Moram ponoviti sto je vec neko napisao:
"Fuj! Ovo je cista pljuvacnica! Nikad vise necu posjetiti Buku!"

Ovo bi trebalo biti kao mjesto gdje se podize svijest i izdize iz svakodnevne politike i propagande, a ovdje (gotov) sve sami nacionalisticki kreteni!

SRAMOTA!!!
Objavljeno:
Za "@ ray mitch":

Svi BiH problemi su generisani muslimanskom zeljom za unitarnom drzavom gdje bi ti isti muslimani kao relativno najbrojniji imali presudnu moc odlucivanja, s krajnjim ciljem da ekonomski, politicki i kulturno marginalizuju Srbe, Hrvate i ostale ne-muslimane. U stvari, kao sto je Alija Izetbegovic (inace dokazani pripadnik nacisticke handzar divizije) zacrtao u svojoj islamskoj deklaraciji, konacni cilj muslimanske politicke elite je stvaranje "muslimanije" kao ekskluzivne islamske drzave u kojoj bi ne-muslimani imali samo formalno-kozmeticku ulogu. Kako se svijet znatno promijenio nakon 11. septembra 2001., tako je i bosanska muslimanska elita pocela da koriste floskule gradjanske drzave kao paravan za svoje stvarne ciljeve. Hrvati su vec u znatnoj mjere marginalizovani, te je stoga cijela muslimanska propaganda (obilato finansirana od strane Saudijske Arabije i slicnih bastiona "gradjanske demokratije") sada fokusirana na dekonstituciju Srba i Republike Srpske. Vrlo lako se moze desiti da muslimanska nezajazljivost dovede i do raspada BiH, mada to nije deklarisani cilj ni Srba niti Hrvata.

Istorijski gledano, u pravu si kada kazes da ne postoje domaci muslimani. Oni su uljeznicki strani elemenat stvoren i nametnut osmanlijskom okupacijom. Oni su ili dovedeni i naseljeni iz Anadolije, ili generisani islamizacijom autohtonog srpskog i hrvatskog stanovnistva. Toliko o stvarnoj ne-fiktivnoj istoriji koju danasnji muslimanski ideolozi pokusavaju prekrojiti uvodjenjem koncepta nekakovog imaginarnog bosanstva, ilirske etnogeneze i slicnih gluposti.

Ako se ti i tebi slicni osjecate Bosnjacima, ja to postujem i evo kao sto vidis pisem s velikim pocetnim slovom, mada sam malo skeptican prema tim novokomponovanim narodnosnim kategorijama. Donedavno ili jos uvijek muslimani, danas Bosnjaci, a sutra ko zna sta...mozda i Marsovci ako dodje do kakve marsovske invazije. Uzgred receno, musliman pisem s malim pocetnim slovom, jer se prevashodno odnosi na religijsku pripadnost bosanskog islamskog stanovnistva. S druge strane, tzv. sandzak je nepostojeca regionalna oblast, pa zato nema potrebe da se pise s velikim pocetnim slovom. Isto vazi i za one koji se identifikuju kroz tu nepostojecu regiju. Zvanicni naziv te oblasti je Raska, tako da je tvoj jaran Nedzad ustvari Rasanin.
Objavljeno:
@ Paladović

Ne smijemo zveckati svojim novcem od PDV-a
Ne smijemo zveckati referendumom
Ne smijemo zveckati popisom stanovništva dok ne postanemo džamahirija za par decenija...

Oni koji su umislili da su bili utamničeni u Jugoslaviji postadoše tamničari (još uvijek) više od polovine stanovništva ove oksimoron države!
Objavljeno:
Nedzad nam je napokon otkrio tajnu svog ekstremnog srbomrzstva - on je tzv. sandzaklija! Po cemu li je onda pominjao Kljuc i svoje bosanstvo kada je ocigledno pridoslica i uljez u BiH?! Takvi (sa svih strana) ponajvise i prouzrocise ove danasnje probleme u BiH. Cinjenica je da cak ni domaci bosanski muslimani ne vole sandzaklije zbog njihove osionosti i islamskog ekstremizma. To je tkdj. jedinstveni stav svih mojih muslimanskih komsija i poznanika.
Objavljeno:
OK Mich,

To sve stoji.

Nije problem u mom pravopisu, vec je problem sto pisem malo brzo.

Ok man, drugi put cu polako da pisem, da mi se vise ne umaras, moj sokole.

A ako zelis da usporedis mene i tvoga zemu Mile55, onda si stvarno ptica u glavi, jer tvoj sticenik Mile, bez uvrede, je stvarno nepismen.

Znas, babo mi je iz Sandzaka pa i ja ponekad malo zavlaaacim, pa se onda moze reci i uvrijeda, sjutra, ovoo, onoo, al ne bih ja sad o tome, gosp Mitchu-srpcichu, jer ne postoji ni crnogorski jezik, kao ni bosanski, vec samo srpski, a hrvatski je nekakv izmisljeni srpski dijalekt, jel'de haveru?? Ma nedam ja tebe nikome, takvog finog i nacitanog. Samo srpska negacija postoji, jer to vam je geneticka mahana ( srpski-mana), ali na tvoju zalost realnost je drugacija.

Jos jedno: ne kaze se
ijekavka varijanta
vec "ijekavska varijanta".
( prisvojni pridjev , znas, je si li ucio nesto o prisvojnim pridjevima?)

Vidim pun si doskocica i poslovica!
Jako si zabavan??

Nedzad
Objavljeno:
De ray ziv bio ne lupetaj
Objavljeno:
Nedzad je ponesto naucio u magarecoj klupi, sto je ocigledni dokaz da disleksija i nije tako veliki problem kada te smjeste u pravu skolu. Nazalost, negovo obrazovanje je znatno ispod jednog prosjecnog nivoa koji bi mu davao kakav-takav kapacitet da dijeli pravopisne lekcije drugima. Evo nekoliko primjera:
- ne kaze se "mnogo da nauci da bih" nego 'mnogo da nauci da bi";
- ne kaze se "bilo bih dobro" nego 'bilo bi dobro";
- ne kaze se "bez uvrijede" nego "bez uvrede" (vjerovatno siroti Nezdad misli da u ovom slucaju postoji ekavska i ijekavka varijanta);
- ne kaze se "da rjesis taj napokon problem" nego "da napokon rijesis taj problem";
- ne kaze se "ce mo" nego "cemo".
Za kraj, evo samo za Nedzada dvije stare narodne poslovice:
- "Ispeci pa reci."
- "Prvo skoci, pa onda reci hop."
Objavljeno:
Vecina dosadasnjih Referenduma je vodila samo u jednom smjeru i to u smjeru sukoba i Rata ni taj suludi nebi nista bolje donio ako se odrzi.
Objavljeno:
Daj brate kakva ekonomija? Nemoj nam kvariti atmosferu. Pusti da se na miru koljemo, zderemo i jedemo.... Cuj ekonomija))))
Objavljeno:
O zemljo otvori se da nestanu svi moroni retardi i imbecili u Bosni i Hercegovini. Pola miliona nezaposlenih, ljudi nemaju šta jesti, nemaju pare za lijekove, penzioneri bukvalno umiru jer prvo plate preskupu struju i rtv. taksu pa ostatak svoje penzijice razvuku za hranu i lijekove. I nađe se dovoljno imbecila, retarda i morona koji se lože na priču o referendumu koju je osmislio jedan lopov i kriminalac da bi sebi i svojim pra praunucima obezbijedio imunitet od suda BiH kao što je sinu obezbijedio kredit od 3 miliona a kćerki posao šefice kabineta u ministarstvu. A ovim retardima što se primaju na jeftine fazone laktaškog lopova vjerovatno tata od svoje penzije daje novac da plate internet ili da sebi kupe patike ali oni su za REFERENDUM,. Dabogda pomrli od gladi svi imbecili,retardi i moroni ove zemlje !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Objavljeno:
bendzy
Sta ce biti i kako to sigurno necete odlucivat vi u sarajevu
Objavljeno:
ljudi,vracajmo se ekonomiji, vidite li da nemamo sta da jedemo...Kakvi referendumi,kakva sranja..??Hoce li ikada doci neki politicari koji ce nekog dobra donijeti ovoj drzavi i njenim entitetima,samo neka sranja i prepucavanja..nema ukidanja Rs-a i nece nikad biti otcjepljenja..sva ostalo je jedan VELIKI pucanj u prazno...!a ovi nacionalisti da znaju samo kako je jedan dan u rovu provesti,upiskili bi se i ukakili do usiju...lijep pozdrav..!
Objavljeno:
Kazu da se istorija ponavlja.

1. Srbi u Hrvatskoj odbijaju plan Z-4 pa dobijaju Bljesak i Oluju
2.Bosanski Srbi vezu britanske vojnike za stubove pa bivaju bombardovani.
3.Srbi na Kosovu vrse masovne zlocine i progon stanovnistva, potom slijedi bombardovanje preko 2 mjeseca.
4.Srbi u BiH odbijaju ponistiti referendum pa bivaju .....

Ovo zadnje sami zaklucite valjda ste toliko pametni.
Objavljeno:
Citat: Treći problem u vezi sa referendumom jeste da li smo kao građani toliko dobro obaviješteni i osviješteni da možemo zauzeti jasan stav u vezi sa postavljenim referendumskim pitanjem.

Da li su građani toliko dobro obaviješteni i osviješteni da mogu pravilno odabrati one za koje treba glasati na izborima. Ja lično neću izaći na taj referendum jer smatram da je ovo skretanje politike sa najvaznije teme EKONOMIJA. I Dodik računa na sigurnu zabranu referenduma, sve ostalo bi mu bilo politički gubitak.
Objavljeno:
Men'se cini da je doslo vreme da USA /NATO odustanu s odrzavanjem preskupe skalamerije nakaradne zvane Bu i Hu koju su silom uterali s bombama raketama i ucenama.

Rusija je konacno usporavljena i s jednom nogom zakoracila na Balkan.

Nas i Rusa 20 miliona.

Ojxaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Srbska u srcu nakaradna Be i Hu u kyr*u.
Objavljeno:
Nrdzad
Meni se cini daje kod vas vise psihickih problema a tose naziva
sindromsko oboljenje nazalost sindromi se ne lijece
( mnogo ) nije rijec koja se upotrebljava u bivsoj bih
jedino ako nisti iz Srbije naj krace receno sa nedovrsenim
osobama moja komnikacije je veoma skroma i ne zelim
iciti nikoga koje je naucen da nista nezna
Objavljeno:
A hoćemo li se najesti od tog referenduma ????
Objavljeno:
Bitno je vidjeti uzrok postavljanja referenduma. Odnosno ono što je prethodilo.

Nakon pročitanih razmišljanja Dodika i literature napisane o njegovom radu može se samo zaključiti da ima stavove o RS-u u BiH koji nemaju veze s realnosti, dapače čovjek želi pohlepno odvojiti RS iz tijela BiH ili stvoriti autonomiju najviše vrste.

S druge strane tu je i Čovićevo guranje stvaranja nove Herceg - Bosne, koja je s razlogom ukinuta.

Dosta razloga, po onome što čujem, je raspodela novaca.

Nije problem u referendumu, problem je u motivu koji stoji iza njega.

Također, BiH Hrvati i BiH Srbi vole reći da žive bolje od Bošnjaka na područjima gdje su oni većina. To je istina. Međutim oni žive bolje jer ih financiraju već niz godina Hrvatska i Srbija, naročito Hrvatska BiH Hrvate, Srbija više daje RS kontakte s onima koji imaju. Veći broj hrvatskih poduzetnika, također, imaju svoje firme u RS-u, ali ne samo tamo već u širem području regije, npr. u Hrvatskoj, Beogradu.

To Bošnjacima nije opravdanje za manjak obrazovanja ili neproduktivnost. Krivo je mišljenje da susjednoj državi Hrvatskoj padaju pečenja s neba. I ovdje mladi ljudi studiraju uz rad. Mnogi od njih obavljaju teže fizičke poslove, naročito mladići. Mnogo ljudi ide i na prekvalifikacijje ili upisuje fakultet i nakon 40-e godine u svrhu napredovanja na poslu ili ostvarenje boljeg života. Također, više se obraća pažnja na roditeljstvo, naročito u urbanim dijelovima Hrvatske - koliko će biti djece, što im se može pružiti u materijalnom smislu i da li su roditelji ostvarili dovoljno stabilan posao koji im daje dovoljno vremena da ga mogu kvalitetno provesti sa svojom djecom. Rodnost je manja, ali se gleda da kvaliteta odgoja i osamostaljenje potomaka bude veća, da imaju što bolje startne pozicije u životu. Dominaciju područjem na kojem jesi ne čini rodnost, nego financijska snaga.

Inače zemlje kao Luksemburg bi propale, a ne bi bile među najbogatijim zemljama Europe s visokom kvalitetom socijalne usluge.
Objavljeno:
Mile55

Stvarno, kako te vise nije sramota da pises??!!
Pa ti si zaista nepismen covjek!!
Moras ponovo u skolu, jer tvoje greseke u pravopisu su vise nego fatalne!!!

Nema sta, RS ima super nasljednike sa ovim Mile55 i slicnima.

Zivio ti meni 100 godina.

Napomena:

Vi "sete" osoba-pravilno-Vi STE osoba
"Mlogo" nauci "dabi"-pravilno- MNOGO DA NAUCI DA BIH
Bilo bo dobro-pravilno- bilo BIH dobro

Moj Mile55, mislim da imas problem i sa disleksijom.
To je malo psihicki poremecaj pri pisanju, ali se da izljeciti sa dobrim terapijama.
Kazem ti sad kao frend bez uvrijede, odi specijalisti za disleksiju i vidi da rjesis taj napokon problem, pa ce mo onda "lepo" piskarati.

Best regards

Nedzad
Objavljeno:
04.05.2011.god.Osobno mislim da od referenduma nema nista.Dodik je uvidijo slabosti u medjunarodnoj zajednici i sad mlati njima kako on hoce.Niti njemu samom u ovom trenutku ne odgovara referendum ali on hoce da prkosi medjunarodnoj zajednici on zna da njemu nece nista.Jedna napomena:Gdje je i dosada u svijetu dopusteno nekome da radi sta hoce tamo gdje je napravjen i ucinjen genocid.To se samo desava u RS-u dje je na vlasti Milorad Dodik.Medjunarodna zajednica sve to posmatra mirno i dopusta mu da prica i radi sta on hoce.
Objavljeno:
A sto se neko primio ))))
Objavljeno:
Ja kazem neka ih pustite ih da glasaju i nek pokusaju da se odcijepe pa ce da vide kako musa dere jarca...
da zavrsimo ovo poglavlje ratova u BiH jednom zauvjek :-)))
samo naprijed Dodo samo udri po svome ...
Objavljeno:
Mislim da pravac u kojem ide Dodik samo može da vodi u ovom smijeru. Jedan je njegova skrivena želja da sutra raspiše referendum i o otcjepljenju dijela države tj RS-a. Ali to je mač sa dvije oštrice. Takav potez koji inače liči na Srpsku politiku od rata na ovamo (sve ili ništa) može najviše njega da košta. U takvom slučaju to je direktno nepoštovanje i kršenje Dejtonskog sporazuma i onda on "sporazum" prestaje da postoji. To je i jedini način da sam sebe ukine. Tj. RS. Ali ponavljam on ide na sve ili ništa. Pa možda i dobro prođe možda bude sve. Kažu ljudi pazi što želiš možda ti se to i ostvari.
Objavljeno:
Volja neobavještenog naroda se proglašava kao vrhunac demokratije. Nakon izbora Hitlera na vlast 1933, i nakon izdanja knjige Main Kampf većina Nijemaca bi bila za holokaust nad Jevrejima , da je takvo pitanje bilo na referendumu. Da li je to vrhunac demokratije? Pitajte sada da li bi trebalo ukinuti napr. Hrvatsku državu i dati Jadransko more Republici Srpskoj,, ishod je siguran. Naravno ovo su glupa pitanja kao i pitanje na referendumu za rad Tužilaštva BiH. A Švajcarska uglavnom postavlja pitanja na refrendumu koja ne zadiru u uspostavljenu / nakon nekoliko stoljeća rata/ vlast i odnose mežu različitim narodima.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.