<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kakvi su komentari iz Srebrenice o ostavci Durakovića

Ostavka Ćamila Durakovića na mjesto opštinskog načelnika ispiti je za građane Srebrenice koji su za sutra najavili mirne proteste podrške za načelnika i dr Miloševića.

28. septembar 2015, 12:00

Duraković je dao ostavku zbog kako kaže “mimoilaženja između Skupštine i mene kao načelnika po pitanju Doma zdravlja i generalno politike” gdje je dr Nenad Milošević razriješen sa mjesta srebreničkog Doma zdravlja.

Većina ljudi ne želi govoriti javno jer smatraju da je ovo politička igra koja se redovno dešava pred izbore i da ako iznesu svoje mišljenje samo mogu naškoditi sebi.

Predsjednik OO SNSD-a u Srebrenici Radomir Pavlović rekao je da je smjena dr Miloševića pokrenuta zbog stalnog duga Doma zdravlja koji iznosi oko 1,5 milona KM kao i manjka u prvih šest mjeseci 2015. godine od 123.000 KM.

“Smjena direktora rezultat je stalnog povećavanja duga u njegovom mandatu od 2013. kao i to da nije uplatio doprinose zaposlenim 24 mjeseca što izaziva nezadovoljstvo u Domu zdravlja, da nema podršku ni zaposlenih, ni sindikata”, rekao je Pavlović.

“Mi iz SNSD-a tražimo poštovanje zakonodavne vlasti, želimo biti partneri načelniku opštine i legitimni smo predstavnici građana jer imamo šest odbornika”, poručio je Pavlović.

Na pitanje da li će ostavka Durakovića izazvati posljedice za Srebrenicu Pavlović je kratko odgovorio: “Podržavamo stav SDA”.

Za sutra najavljeni su mirni protesti podrške Durakoviću i Miloševiću okupljenih oko Facebook grupe “ZA” PODRŠKU Načelniku Ćamilu Durakoviću i dr. Nenadu Miloševiću koja do sada ima više od 400 članova.

“Sutra će građani Srebrenice imati priliku da pokažu da im je dosta onih koji Srebrenicom upravljaju na daljinski i iz ličnih interesa. Svakodnevno čujemo od građana da su nezadovoljni, da niko iskreno ne želi da Srebrenica krene putem ekonomskog razvoja, da im je dosta partijskih podjela. Evo prilike da konačno podrže ono što je dobro za Srebrenicu i slobodno i bez straha izraze svoj stav prema Srebrenici”, rekla je Vesna Mustafić odbornica u SO Srebrenica iz SDP-a, jedna od dvije žene u skupštini grada.

O novonastaloj situaciji i smjeni, ostavci pitali smo i naše ljude u dijaspori šta misle.

“Vi koji dole živite 365 dana u godini treba da znate šta je za vas, vaš život u čarsiji najbolje. Trebate kao građani prije svega, a ne partijski da reagujete. Ako vi smatrate da je Ćamil načelnik za sve građane Srebrenice onda ga podržite”, Suljo Nalić, Austrija.

“Smjene koje su se desile u posljednje vrijeme su očigledno posljedica lošeg funkcionisanja opštinskih institucija i lošeg upravljanja i ekonomske situacije koja vlada već dvije decenije u našem gradu. Nadamo se da će se novonastalom situacijom desiti neke nove promjene koje će doprinijeti boljem životu svih građana Srebrenice i nadamo se da ovo nije samo još jedna politička manipulacija u nizu”, Bojan Vukosavljević, Australija.

“Mislim da bi Ćamil Duraković trebao da ostane jer je započeo mnoge projekte kako bi to sve mogao završiti”, rekla je Emina Aalpol, Holandija.

“To je pitanje stanovnika Srebrenice koji svaki dan žive u Srebrenici i oko Srebrenice oni najbolje znaju a dijaspora nema šta da se tu pita jer su veći ionako glasali na prošlim izborima i izabrali ljude koji tu sjede u Skupštini Srebrenice a nisu stanovnici koji žive u Srebrenici izglasali njih. Bitan je stav građana opštine Srebrenica jer to se njih tiče”, Ljubiša Milovanović, Njemačka.

“O gospodinu Durakoviću imam veoma pozitivno mišljenje. To je mlad ali sposoban domicilni Srebreničanin, koji ima svoju viziju iskoraka Srebrenice iz tamnog vilajeta. To je principijelan čovjek koji ne ide kod drugih po svoje mišljenje. To je privilegija malog broja ljudi, ali zato je kao takav, nažalost, nepodoban i neomiljen kod onih koji bi na njegovom mjestu rado vidjeli nekog svog poslušnika i realizatora njihovih dekadentnih i rodbinskih politika. Nenadoknadiv je gubitak za građane Srebrenice ako se usvoji ostavka načelnika Durakovića, ali ja dobro razumijem frustracije gospodina Durakovića i njegov očajnički gest da svojom ostavkom pokuša promijeniti nepodnošljivo stanje u turbulentnom političkom životu današnje Srebrenice”, Šukrija Meholjić, Norveška.