<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uspješan završetak Otvorenog univerziteta u Banjaluci (FOTO)

Predavanja, debate i razgovori u okviru Otvorenog univerziteta privukle su brojnu publiku koja je pokazala da su Banjaluci potrebni ovakvi događaji.

28. septembar 2015, 12:00

Proteklog vikenda održan je Otvoreni univerzitet, po prvi put u Banjaluci, u okviru kojeg su društveni teoretičari iz BiH i regije razgovarali o aktuelnim temama vezanim za BiH, regiju, ali i Evropu.

Predavanja, debate i razgovori u okviru Otvorenog univerziteta, koji se održao u Saklencu u parku Petar Kočić, privukle su brojnu publiku koja je pokazala da su Banjaluci potrebni ovakvi događaji.



U Banjaluci su svoje ideje izložili Boris Buden, Mitja Velikonja, Igor Štiks, Armina Galijaš, Ana Vilenica, Jelena Miloš, Viktor Ivančić, Darko Cvijetić, Dražen Crnomat, Aleksandar Trifunović, Srđan Puhalo, Danijela Majstorović, Emin Eminagić, Filip Balaunović, Jasmina Husanović, Aida Sejdić i drugi.



Glvna tema Otvorenog univerziteta u Banjaluci bila je posvećena Budućnosti, a razgovaralo se o budućnosti urbanih borbi, društvenih pokreta, Evropske Unije i Balkana – ukratko, budućnosti koja se temelji na kritičkom propitivanju kako naše prošlosti tako i sadašnjosti. Pričalo se o izbjegličkoj krizi i krizi u Grčkoj, a žučna rasprava bila je u okviru razgovora o budućnosti Evropske unije.

Otvoreni univerzitet ranijih godina održavao se samo u Sarajevu, a ovaj put prvi put su izašli izvan Sarajeva.



Prvog dana Otvorenog univerziteta glavne teme bile su: Pravo na grad, Poslije Jugoslavije i poslije socijalizma- Šta nakon poslije i Kultura i nacionalizam: Budućnost naše prošlosti i sadašnjosti.



Drugi dan skupa bio je fokusiran na teme: Poslije protesta, Od Atine do Berlina, od Brisela do Bosne- Budućnost EU, a za kraj Otvorenog Vikor Ivančić i Darko Cvijetić čitali su svoje radove i razgovarali sa Igorom Štiksom. Zanimljivo je da je Viktor Ivančić pročitao jednu svoju kolumnu Robi K, a poznato je da on ne čita svoje radove u javnosti.



Publika je aktivno učestvovala u razgovoru i debatama, ponekad čak ignorišuću glavne govornike, čime je postignut glavni cilj ovakvih skupova, a to je otvoreni i nesputan razgovor i slobodno iznošenje mišljenja.

Otvoreni univerzitet u Sarajevu će se održati od 26 do 29 . novembra 2015. godine, a nadamo se da se i naredne godine ponovo vidimo u Banjaluci.