<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Saga o patriotima i izdajnicima ili Ko to ovaj put u Sarajevu ruši Republiku Srpsku

„ Ja dolazim iz Republike Srpske, ali ja sam ministar Bosne i Hercegovine i u tom smislu zastupam interese Bosne i Hercegovine”

01. oktobar 2015, 12:00

Ovim riječima nedavno se novinarima u Banjaluci obratio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, upitan da prokomentariše sve češće prozivke koje dolaze iz institucija Republike Srpske prema njemu samom, ali i prema njegovim koalicionim partnerima iz Saveza za promjene u institucijama BiH. Prvi put je neko eksplicitno izjavio i plastično objasnio suštinu oštrih izjava na relaciji SNSD-Savez za promjene, u vezi sa radom na nivou BiH.

Podsjetićemo, vlast na nivou BiH čine politički subjekti opozicionog ( na nivou RS) Saveza za promjene, odnosno SDS, PDP, te Čavićev NDP. Od samog početka, ovaj trio na udaru je institucija RS, a prevashodno političara iz vladajućeg SNSD-a.

Savez za promjene, u očima SNSD-a i ostalih koalicionih partnera, djeluje na štetu Republike Srpske, i njihove aktivnosti su suprotne interesima ovog entiteta, nastavljajući pritom sa prenosom nadležosti sa RS na BiH

SNSD je mišljenja kako se Savez za promjene prodao federalnim partnerima i sada žestoko radi na minimiziranju Republike Srpske, a favorizovanju Bosne i Hercegovine. Oni su tako, u očima vladajuće stranke u RS, postali izdajnici Republike Srpske.

U tom smjeru SNSD će u Narodnu skupštinu RS uputiti informaciju o „štetnom djelovanju srpskih predstavnika u institucijama BiH”

Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD-a, kazala je da je kratka objedinjena verzija ovog materijala upućena Predsjedništvu stranke, dok se za Narodnu skupštinu priprema svaka tačka pojedinačno, dodavši da ne zna da li će ova informacija biti u Parlamentu RS kroz redovnu ili posebnu sjednicu, ali o njoj bi se trebalo razmatrati u oktobru.

Na sinoć održanoj sjednici Predsjedništva SNSD-a, rečeno je kako će Poslanički klub ove stranke uputiti u proceduru spomenutu informaciju, a da su srž 24 slučaja gdje je, kako su rekli u SNSD-u,  prekinuta nit zaštite interesa RS

SNSD je konstatovao da predstavnici Saveza za promjene u institucijama BiH ne predstavljaju organe RS, a time ni RS“, naveo je predsjednik stranke Milorad Dodik. On je konkretno spomenuo potpisivanje Ugovora između BIH i Islamske zajednice BiH, koji, prema Dodikovim riječima, deset godina nije mogao biti usaglašen, ali je posljednjih dana ipak realizovan.

Kako se ovih dana spominje u medijima, SNSD-ova informacija će sadržavati stavke u kojima je,  po njima, oštećena Republika Srpska na uštrb Bosne i Hercegovine, pa je tako navedeno da je i odbijena ratifikacija Sporazuma sa Svjetskom bankom, zbog čega je RS uskraćena za 30 miliona KM, da su ignorisani stavovi RS prilikom usvajanja Krivičnog zakona, te prenesene nadležnosti na Tužilaštvo BiH, da su u Reformskoj agendi Srbi u institucijama BiH pristali na privatizaciju „Elektroprivrede RS“ itd...

Prema mišljenju SNSD-a, nije ispoštovana nacionalna i entitetska zastupljenost prilikom izbora Komisije za zaštitu svjedoka, dalje da je raspodjelom iz budžetske rezerve na nivou BiH, institucijama kulture u RS pripalo samo 30 odsto novca koji je dodijeljen samo opštinama u kojima su načelnici iz Saveza za promjene itd..

U informaciji će biti spomenuti i ostali slučajevi, po njima spornih odluka na nivou BiH, a koje su načinile štetu Republici Srpskoj, zahvaljujući politici Saveza za promjene.

Na drugu stranu, u Savezu za promjene kategorično odbijaju bilo kakve optužbe SNSD-a i tvrde kako su izdajnici upravo iz redova SNSD-a i kako su brojne odluke štetne po RS donesene upravo zahvaljujući glasovima SNSD-ovih predstavnika u institucijama BiH.

Tako je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS rekao novinarima u Banjaluci kako jedva čeka SNSD-ovu informaciju koju će „razbucati tačku po tačku”, te da će pritom javnost upoznati sa zloupotrebama od više stotina miliona, koje je počinila vlast Milorada Dodika.

Adam Šukalo, lider Stranke Napredna Srpska, kaže za BUKU da je prozivanje Saveza za promjene u vezi sa njihovim radom u institucijama BiH nastavak priče „teatra apsurda“.

On tvrdi da je na snazi medijski spin po kome je Savez za promjene „izdajnička formacija“ u Sarajevu.

„Ali ako se bude radila komparativna analiza šta su radile političke strukture u smislu prenošenja nadležnosti, po tom principu će se utvrditi da je SNSD najveća izdajnička struktura“, kaže nam i dodaje kako tu podrazumijeva prije svega kreiranje zakonskih rješenja u pravosuđu u BiH.

„Upravo glasovima njihovih poslanika mi imamo ovakav Sud i Tužilaštvo BiH“, rekao je Šukalo za naš portal.

"Ta ideja o preispitivanju “štetnog” djelovanja Saveza za promjene u institucijama BiH je veoma zanimljiva, jer se njome još jednom nastoji potvrditi ko ima ekskluzivno pravo zastupanja Republike Srpske. Očito da to nisu partije koje su u opoziciji i tako ih ne vidi vladajuća koalicija", tvrdi za naš portal analitičarka Tanja Topić.

Ona kaže da je ovo nastavak sage o patriotama i izdajicama, a zna se koji autoriteti mogu odrediti stepen “izdaje”. Još zanimljivije je, kaže, kojom će mjernom jedinicom biti izmjerena tobožnja šteta po RS.

Ona apostrofira i drugi problem, a to je ignorantski odnos prema BiH.

"BiH kao da je u ovoj priči nepostojeća, a ministri u Savjetu ministara kao da ne treba da zastupaju interese zemlje u čijoj su službi, već samo interese koji su isključivi interesi Republike Srpske", kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da se interesi svih političkih partija glede Republike Srpske poklapaju i nebitno je da li je riječ o strankama na vlasti ili u opoziciji.


"Razlikuju se njihovi pogledi, načini na koje gledaju na rješenja, kako zakonska, tako i na prakticiranje politike, što je daleko od toga da nekog optužujete za veleizdaju."Šta uostalom znači veleizdaja i kako je odrediti. Ko će je određivati?" kaže Topićeva.

Nažalost, tvrdi, ovo je još jedno poniženje prema institucijama sistema, jer u uređenim društvima se tačno znaju procedure i nadležnosti institucija, a da je to kod nas slučaj, onda se ova priča uopšte ne bi otvarala. Besmislena je, neplodna i neće poboljšati bijednu situaciju običnog građanina u BiH.