<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Festival karijere u Banjaluci: Saznajte koja su to zanimanja 21 vijeka! (FOTO)

Dobar dio mladih zainteresovan je za ovakva dešavanja, ali da i dalje ima veliki broj onih koji sjede u kafanama preko puta i koji se žale da ne mogu naći zaposlenje...

02. oktobar 2015, 12:00

Festival karijere održan je danas u Banjaluci u Domu omladine u organizaciji Centra za razvoj karijere Banjaluka (CERK) u Banjoj Luci.

Svečano otvaranje upriličeno je sinoć u Domu omladine, a sam festival odvija se danas od 11 do 17 časova.

“Nakon pet godina uspješno organizovanih Sajmova praksi i stipendija, koje je do sada posjetilo oko 5.000 ljudi, od kojih su oko 2.000 bili direktni korisnici savjetodavnih, obrazovnih i stimulativnih aktivnosti, uvrštavanjem novog sadržaja, manifestacija se pretvorila u Festival karijere”, rekli su organizatori.

Ovogodišnji Festivać kao i proteklih godina obuhvatio je Sajam praksi i stipendija, ali i besplatne radionice pisanja CV­a i fotografisanja za CV, mogućnost izrade Testa profesionalne orijentacije, savjetovanog i stimulacijskog programa Brendiraj sebe, te savjetovanje o izbjegavanju stresa i kvalitetnom upravljanju vremenom i resursima.

Jedna od novina na ovogodišnjoj manifestaciji bila je i Career Talk Show, koji je okupio vrhunske banjalučke i regionalne profesionalce s ciljem da učesnicima predoče vještine potrebne za zanimanja 21. vijeka, IT tehnologije, preduzetništva i marketinga.

Ljupko Mišeljić, PR Centra za razvoj karijere rekao je da se u Banjaluci predstavlja Sajam prakse i stipendija, to je nešto što CERK već pet godina radi, a riječ o izlagačim iz raznih oblasti od informacionih tehnologija, preko marketinga i preduzetništva.


Ljupko Mišeljić

“Organizujemo i razne radionice i predavanja, a jedna od najzanimljivijih aktivnosti i ono što nije bilo ni na jednom dosadašnjem sajmu  jeste Career Talk Show i okupiće profesionalce iz oblasti profesija budućnosti. Na interaktivnim predavanjima mladi će saznati kako da se što bolje pozicioniraju na tržištu i kako da što bolje predstave svoju ideju i da sa tom idejom izađu na tržište”, rekao je Mišeljić za BUKU i dodao da je najviše zainteresovanih za radionicu “Brendiraj sebe”, a riječ je radionici koja ima za cilj da svim učesnicima ponudi način da što bolje prezentuju svoje vještine i znanja i kako da što bolje postanu ime ili brend na tržištu.

On kaže da je dobar dio mladih zainteresovan za ovakva dešavanja, ali da i dalje ima dobar broj mladih koji sjede u kafanama preko puta i koji se žale da ne mogu naći zaposlenje.

“Većina mladih danas gleda kako da se što bolje zaposli u javnom sektoru i javnu upravu, ali kada vide mogućnost da postoje kompanije koje zaista vrednuju radnika na osnovu onoga što vi znate, na osnovu vaših vještina mladi se onda rado opredjeljuju i za te poslove”, ističe on.

Ljupko Mišeljić kaže da su tri oblasti poslovi budućnosti, a to su informacione tehnologije, preduzetništvo (koje ima perspektivu u BiH, jer je BiH zemlja koja vapi za malim i srednjim preduzećima) i marketing (novi, a ne zastarjeli vidovi marketinga).



Aljoša Preradović, koordinator odjela za kulturni i zabarni program u Centru za njemački jezik Glossa iz Banjaluke kaže da su mladi izuzetno zainteresovani za učenje njemačkog jezika.

“Mladi su uvidjeli koje su prednosti znanja još jednog velikog evropskog  jezika, pored engleskog koji se danas nekako već podrazumijeva”, rekao je za BUKU Preradović.

Berengere Dambrine iz Francuskog kulturnog centra kaže da mladi dolaze i raspituju se o ponudi i učenju francuskog jezika.

Nataša Škrebić, iz studentske organizacije AIESEC kaže da je ovo organizacija koja nudi studentima stručne i volonterske prakse.

“Mladi su nedovoljno zainteresovani za odlazak na stručne i volonterske prakse. Često nam mladi dolaze i kažu da nikad nisu čuli za našu organizaciju iako mi često imamo prezentacije i oglašavamo se putem svih socijalnih mreža. Ne znam zašto, ali interesovanje mladih nažalost nije veliko”, rekla je za BUKU Nataša.



Neki od izlagača na ovogodišnjem Sajmu praksi i stipendija bili su OGO SENCE, Software Engineer Intership, ICBL Banja Luka, Bitlab d.o.o Banja Luka, IAESTE, AISEC i ALUMNI klub i SaMSIC iz domena praksi, te DAAD, Američki kutak, Francuski kulturni centar, KAS ­ Konrad Adenauer Stiftung te Fondacija ‘Bosana’ iz domena stipendija.

U okviru Festivala ove godine se održavaju i studentska takmičenja “Jelen Business Case Challenge” i studiju slučaja “Learn Today ­ Lead Tomorrow”, u saradnji sa kompanijom “Molson Coors”i revizorsko­konsultantskom kućom “Ernst and Young”.

Ovogodišnji “Festival karijere” organizuje se uz podršku komapnija Ernst&Young, Molson Coors, Pekara “Manja”, Vinarije “Jungić”, Prevoz “Vuković”, te uz pokroviteljstvo USAID­a.

Pogledajte fotografije koje smo danas zabilježili na Festivalu karijere...