<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU će vjerovatno podržati poziciju Rusije

BRISEL

Zemlje EU još uvek nisu postigle jedinstveni stav o ruskoj operaciji u Siriji, što u Vašingtonu stvara nervozu, došli su do zaključka analitičari američkog istraživačkog centra „Stratfor“. SAD se plaše da će EU na kraju podržati poziciju Rusije, a to će dovesti do smanjenja pritiska zbog geopolitičke krize u vezi sa Ukrajinom, smatraju analitičari.

04. oktobar 2015, 12:00

 „Naravno, Rusija i Evropa nisu blizu razrešenja nesuglasica o Ukrajini. Ipak, konflikt će ući u fazu kada razmišljanje da EU može da oslabi sankcije Rusiji početkom sledeće godine, ne izgleda nimalo čudno“, smatraju analitičari „Stratfora“.

Zajedno sa tim, evropske zemlje, kako navode eksperti, veoma oprezno prate akcije Rusije u Siriji.

„Pošto SAD i Rusija u ovom trenutku sprovode suprotne planove u Siriji, za EU postaje politički teško da oslabi sankcije, jer to stavlja crtu između EU i SAD i njihova različita gledišta na rusku politiku. Evropska pozicija je čak i više zamagljena, jer evropske zemlje takođe imaju sopstvene zamisli kako da se riješi sirijska kriza“, navodi se u članku.

Osim toga, sa tačke gledišta analitičara, većina evropskih zemalja ćuti djelimično zbog napetih odnosa sa SAD, djelimično zbog toga što „različite države posjeduju različite poglede na Siriju i objavljivanje tih različitosti može potkopati jedinstvo“.

Kako navodi „Stratfor“, neke izjave evropskih političara su bile uzdržane, ali sa podrškom ruskoj operaciji u Siriji.

SAD, sa svoje strane, nastavljaju analitičari, izjavile su da se ne zalažu samo protiv uvlačenja evropskih zemalja u operacije u Siriji, već i protiv razgovora o sirijskoj temi sa Rusijom.

„Vašington se plaši da bi Evropa mogla na kraju da podrži rusku operaciju u regionu i na takav način potkopa napore SAD. Ipak, Evropljani su neodvojivi dio događaja“, piše „Stratfor“, podsjećajući da je upravo u EU stiglo najviše izbjeglica iz zone sukoba.