<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milorad Dodik najviše radio na prenosu nadležnosti RS-a na institucije BiH

Sredinom 1998. godine, u vrijeme prvog Dodikovog mandata legalizovane su zajedničke tablice, zastava i grb BiH, a zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.

05. oktobar 2015, 12:00

Milorad Dodik, koji najviše u javnosti etiketira druge političare za prenos nadležnosti Republike Srpske na BiH, tokom svojih mandata najviše je radio na tome. Sredinom 1998. godine, u vrijeme prvog Dodikovog mandata legalizovane su zajedničke tablice, zastava i grb BiH, a zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.



U mandatu SNSD-a vršena je priprema ukidanja Vojske RS-a koja će 2006. godine biti integrisana u Oružane snage BiH. U pripremama na ukidanju aktivno je učestvovao Dodikov minisatar odbrane general Manojlo Milovanović. U to vrijeme delegacije iz Ministrastva odbrane RS-a bile su gostujuće u bazama NATO-a. Iz straha da ne bude uhapšen na nekom od evropskih aerodroma, Milovanović je predvođenja delegacija prepustio pukovniku Draganu Jeličiću.



Sredinom 1999. godine Republika Srpska je prekinula platni promet sa Srbijom, a ekonomisti se tvrdili da je privreda RS-a zbog toga zabilježila gubitak od 20 posto. Istovremeno je u RS-u konvertibilna marka postala jedino sredstvo plačanja.



Također, SNSD je potpisao Sporazum kojim su entiteti preuzeli obavezu isplata penzija za sve korisnike sa teritorije Republike Srpske. Kasnije je Vlada RS-a nastojala dokazati da penzije treba isplačivati tamo gdje su zarađene (FBiH), što i jeste univerzalno pravilo ali je u suprotnosti sa potpisanim sporazumom. Izaslanik Dodikove Vlade učestvovao je u radnoj grupi za formiranje Suda i Tužilaštva BiH. Tada je napravljen Prijedlog zakona o Sudu BiH, ali nije prošao jer je SDS odbio ga podrži.



Željko Mirjanić, aktuelni predsjednik Kluba poslanika SNSD-a NS RS-a, nakon izbora 2000. godine postao je koopresjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, i učestvovao u izglasavanju Zakona o Sudu BiH. SDS, koji je glasao protiv, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je preglasavanjem utvrđeno kako je zakon ustavan.



Ustavni sud BiH je u junu 2007. godine objavio odluku da je dotadašnja himna RS-a "Bože pravde" neustavna. Ista sudbina zadesila je i grb RS-a. Zbog izgubljenih ovih ingerencija RS-a Dodik, kao premijer RS-a, nije reagovao. Dodikov SNSD je također u Predstavničkom domu Parlamena BiH 2002. godine glasao za formiranje prve policijske agencija na državnom nivou SIPA-e, koja je 2004. godine dobila policijska ovlaštenja.


Izvor: Slobodna Bosna