<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NATO osudio Rusiju zbog ulaska aviona u turski vazdušni prostor: Ankara smiruje situaciju

ANKARA

Nakon što su u subotu ruski avioni ušli u turski vazdušni prostor i izazvali međunarodni skandal, isto su ponovili još jednom tokom nedjelje, a na sinoćnem sastanku NATO je oštro osudio ovakav postupak Rusije dok zvanična Ankara smiruje tenzije!

06. oktobar 2015, 12:00

NATO je juče održao hitni sastanak u Bruxellesu na kojem su učestvovali izaslanici iz svih 28 zemalja članica, a na kojem je prelazak ruskih aviona preko granice nazvan "neprihvatljivim kršenjem turskog zračnog prostora". NATO je zbog toga protestovao i osudio ovakvo ponašanje Rusije protiv jedne članice NATO pakta.

"Saveznici su naglasili ozbiljnu opasnost koja se stvorila zbog ovako neodgovornog ponašanja. Pozvali su Rusiju da odustane i objasni ovakva kršenja", rečeno je nakon NATO sastanka. Ulje na vatru tokom jučerašnjeg dana dodao je i John Kerry koji je rekao da je Turska mogla odgovoriti.

Rusi su priznali da su dva aviona na nekoliko sekundi ušla na područje Turske, ali su to nazvali nesretnim slučajem koji se neće ponoviti.

Ipak, službena Ankara odlučila je smiriti tenzije koje su nastale te je saopćila da ne postoje napetosti između tih dviju zemalja.

"Naša pozicija je vrlo jasna - upozorit ćemo svaku zemlju koja ugrozi naše granice, ali na prijateljski način. Rusija je naš susjed i prijatelj i u tom pogledu ne postoje nikakve napetosti između nas. Pitanje Sirije nije tursko-ruska kriza", kazao je turski premijer Ahmet Davutoglu za Hurriyet Daily.

"Od Rusije smo dobili objašnjenje da se radilo o grešci i da će od sada nadalje poštovati naše granice te da se ovo više nikada neće ponoviti", dodao je Davutoglu.

Predstavnik Ministarstva inostranih polsova Turske izjavio je da je ruski vojni avion narušio turski vazdušni prostor u nedelje – drugi put za tri dana, prenosi agencija Rojters.