<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Moskva: NATO iskrivljuje ciljeve ruske vojne intervencije u Siriji

Ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško izjavio je danas kako smatra da NATO koristi slučajni ulazak ruskog aviona u turski vazdušni prostor kao izgovor da pogrešno predstavi ciljeve ruske kampanje vazdušnih udara u Siriji.

06. oktobar 2015, 12:00

"Imam utisak da je incident u turskom vazdušnom prostoru iskorišćen da bi se NATO kao organizacija uključio u informacionu kampanju koju Zapad koristi da bi pogrešno predstavio ciljeve operacije koju ruske vojne snage sprovode u Siriji", rekao je Gruško u obraćanju novinarima u Briselu, preneo je Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da rusko uletanje u turski vazdušni prostor ne izgleda slučajno i da Moskva još nije zadovoljavajuće objasnila te incidente.

"Ne izgleda mi da je u pitanju slučajnost", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu govoreći o dva slučaja ulaženja ruskih borbenih aviona u turski vazdušni prostor tokom proteklog vikenda.

On je kazao da je taj utisak stekao na osnovu obavještajnih podataka NATO, o kojima nije želio detaljnije da govori.

Generalni sekretar je izrazio sumnju u validnost objašnjenja zvanične Moskve, koja tvrdi da su avioni, koji su obavljali zadatke u Siriji, na kratko ušli u turski vazdušni prostor kako bi izbjegli vremensku nepogodu.

Stoltenberg je na konferenciji za medije, koja je održana dva dana uoči zasedanja ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu, ponovio tvrdnje da ruska avijacija nije angažovana u borbi protiv takozvane islamske države, već protiv sirijske opozicije i civila.