<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novootkriveni YiSpecter virus napada sve iOS uređaje

Manje od mjesec dana nakon što je XcodeGhost otkriven na kineskom Apple App Store-u, sigurnosni istraživači su sada otkrili novi virus.

06. oktobar 2015, 12:00

Oni tvrde da novi virus napada kako jailbreakovane, tako i normalne iOS uređaje. Virus je nazvan YiSpecter, a glavna meta su iOS korisnici u Kini i Tajvanu.

"Virus se širi na neobičan način, uključujući ISP-ove na nacionalnoj frekvenciji, SNS worm na Windowsu, kao i preko oflajn instaliranih aplikacija i promocija od strane zajednica", navodi se u izveštaju sigurnosnih istraživača. YiSpecter virus je sposoban za preuzimanje, instaliranje i lansiranje bitnih iOS aplikacija, a takođe može i da zamjeni postojeće aplikacije na uređaju onima koje sam preuzme. Pored ovoga, malware je sposoban i da promeni podrazumevana podešavanja u Safariju, kao i da prikazuje reklame u punom ekranu kada korisnik pokrene neku aplikaciju. Virus, koji je aktivan u posljednjih 10 mjeseci, prijavljen je kompaniji Apple, koja ističe da trenutno istražuje problem.