<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aplikacije koje mogu biti korisne za mališane

Mobilne aplikacije mogu podstaći igru i razvoj kreativnosti kod djece uzrasta do pet godina, ali roditelji moraju pažljivo da biraju šta će dozvoliti svojim mališanima, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Šefildu.

06. oktobar 2015, 12:00

Studija koja je ispitala upotrebu aplikacija i tableta kod djece predškolskog uzrasta pokazala je da u domaćinstvima u kojima se koristi tablet, čak 31 odsto mališana mlađih od pet godina ima sopstveni uređaj i u prosjeku ga koristi sat i 19 minuta radnim danima, odnosno sat i 23 minuta vikendom.

Istraživači su otkrili da aplikacije prilagođene uzrastu djeteta mogu podstaći razvoj kreativnosti, dok su aplikacije namijenjene starijoj djeci manje korisne mališanima.

Studija je pokazala da djeca najčešće koriste tablete kako bi gledala televizijske programe i filmove, igrala igre, slušala muziku i crtala.

Više od polovine djece tog uzrasta zna da koristi touch screen, prati oblike prstima, otvara aplikacije, crta na tabletu i isključi uređaj bez ičije pomoći.

Aplikacije koje su omiljene djeci su:

YouTube

CBeebies (Playtime and Storytime)

Angry Birds

Talking Tom (and similar)

Peppa’s Paintbox

Temple Run

Minecraft

Disney (general)

Candy Crush Saga

Toca Boca

Sa ove liste, CBeebies aplikacija “Playtime” nudi najveće mogućnosti za igru djeci predškolskog uzrasta.