<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Građani upozoravaju: Banjaluka, grad poznat po zelenilu, ostaje bez stabala

Aleje su dio nas, odrasli smo s njima i u njima. One su spomenik desetine generacija koje su ulagale u našu sadašnjost...

11. oktobar 2015, 12:00

Udruženja građana “Banjaluka” već neko vrijeme ukazuju na problem sječenja stoljetnih stabala u Banjaluci.

Jovana Đorđević Jović, ispred Udruženja građana “Banjaluka”, kaže da su ispred njene zgrade mnoga stabla posječena, a ta stabla su, kaže, bila mlada i zdrava.

“Tad smo shvatili da je sistematska sječa Banjaluke, koja je sporadično počela 2011. godine, sada izmakla kontroli. Prvo je testirana reakcija građana, a pošto je nije bilo, sad su uzeli maha i dali sebi za pravo da istrijebe banjalučko zelenilo i za profit sve zamijene sa hortikularnim kičem, skalamerijama tužnog sintetičkog japanskog stila”, kaže za BUKU Jovana Đorđević Jović.

Ona kaže da jedan stari hrast ne košta, a govori i o problemu sa mladim drvećem (mladicama) koje se sade, jer ih “neko uporno lomi”. Staro drveće je, podsjeća Jovana, posađeno 20 godina prošlog vijeka i ono je skoro stotinu godina opstajalo, do sada... Ona kaže da su se ranije stabla liječila sintetičkom pjenom i posebnim tretmanima parazita, nisu se sjekla.

“Stabla od 80-tih godina su na Zapadu bogatstvo i tretiraju se kao spomenici, štite se i paze. Svi veliki gradovi oko nas takođe to rade, a Banjaluka je bila poznata po alejama u Evropi tokom osamdesetih godina. Ukoliko pronađete članke i fotografije iz 70 –tih ili 80-tih godina, može se vidjeti da je Banjaluka bila grad poznat po urbanom, civilnom izgledu i pod nazivom ‘Ljepotica’. Koliko vi znate gradova danas da ih zovu ‘ljepotica’?  Ja ne znam nijedan. Banjaluka je bila manji grad, ali poznat po sadržaju i ljepoti, a ne po veličini. Aleje su dio nas, odrasli smo s njima i u njima. One su spomenik desetina generacija koje su ulagale u našu sadašnjost. Njih su sadili naši djedovi. Da bi naša djeca hodala po panjevima? Zašto da to dozvolimo”, pita se Jovana.

PETICIJA

Ona kaže da su predstavnici Udruženja pozvani u Gradsku upravu da sa predstavnicima Grada razgovaraju povodom ove teme. Međutim, ona se ne nada da će se nešto konstruktivno desiti na ovom sastanku, pa su već planirali da pokrenu civilnu peticiju na društvenim mrežama, kojom će se nastojati skupiti 2.000 potpisa građana da se zabrani sječa banjalučkih aleja i stogodišnjeg drveća.

Jovana kaže da će tražiti da se ovo drveće proglasi spomenicima i na kraju dodaje da neće odustati od stabala.

Podsjetimo da je ranije medijima iz Gradske uprave rečeno da se stabla sijeku zbog dotrajalosti, bolesti ili su suha i zbog toga predstavljaju prijetnju građanima.

Početkom godine je iz Gradske uprave rečeno da je planirana analiza zdravstvenog stanja oko 2.000 stabala na području grada, ali je kasnije rečeno da to ove godine neće biti urađeno.

Pogledajte neke od fotografije posječenih stabala...