<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ostojić: Ako Njemačka zatvori vrata, Hrvatska neće prihvatati izbjeglice

ZAGREB

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da ukoliko Njemačka prestane da prima izbjeglice, Mađarska "zatvori vrata" i Hrvatska će obustaviti prihvat izbjeglih sa Bliskog istoka kojih je u protekle tri sedmice u tu zemlju ušlo više od 125.000.

07. oktobar 2015, 12:00

Ministar je objasnio da u tom slučaju Hrvatska može da se dogovori sa Slovenijom koji granični prelaz bi bio spreman za prihvat.

"Ali, videćemo šta će biti dalje", poručio je Ostojić, ponovio da Hrvatska neće biti "hot spot" i precizirao da je dnevni priliv izbjeglica na teritoriji Hrvatske u proseku 6.000 i da je to do sada koštalo državu 22 milona kuna.

Naglasio je i da im je obezbeđena hitna pomoć iz evropskih fonodova od pet miliona evra, s tim da oni nisu spremni da pokrivaju transport od Opatovca do Mađarske jer se to ne smatra zbrinjavanjem izbeglica, prenela je Hina.

Za izbegljice kaže da napuštaju Hrvatsku u okvru 24 sata i da je azil do sada zatražilo samo šest migranata, iako se svakome ponudi.

Ostojić ne očekuje smanjenje priliva s obzirom na to koliko migranata prelazi iz Makedonje u Srbiju.

U ovom momentu, naveo je, prazne se kampovi u Grčkoj i ovo je "trka s vremenom na koju utiče poruka Nemačke da će zatvoriti vrata, gradnja zida u Mađskoj, najavaljena stroža kontrola trursko-grčke granice..."

Prema podacima MUP-a, tokom jučerašnjeg dana u Hrvatsku je preko graničnih prelaza Bapska i Tovarnik ušlo 6.370 migranata, koji su tokom dana prevoženi do mađarske granice vozovima.