<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svako od nas drži ključ promjene života na bolje!

KONFERENCIJA U BANJALUCI

Kako unaprijediti život osoba sa invaliditetom u BiH?

07. oktobar 2015, 12:00

Konferencija o položaju osoba sa invaliditetom u BiH pod nazivom „Od ideje do akcije - ko drži ključeve?“ održana je danas u Hotelu Bosna u Banjaluci.

Konferenciju je organizovalo Udruženje „Životna pomoć“ iz Tuzle, u partnerstvu sa HO „Partner“ iz Banjaluke, a sama konferencija kruna je projekta “Aktivacija inkluzije”, koji je proteklih godina provodilo Udruženje “Životna pomoć” iz Tuzle.

Johannes Schadler iz njemačkog Udruženja Netzwerk Inklusion/BiH rekao je da se BiH suočava sa finansijskim poteškoćama kada govorimo o poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.


Konferencija u Banjaluci, Foto: BUKA

“Da bismo modernizovali sistem, potrebna su sredstva, ali potrebna je i energija i rad da se tako nešto uradi. Potrebni su energija i zalaganje kako na ličnom nivou, tako i na političkom nivou, takođe”, rekao je za BUKU Schadler i dodao da u BiH vidi mogućnost da se nešto mijenja na bolje, samo je bitno iskoristiti ovaj trenutak.

Đulsema Šehić iz Udruženja „Životna pomoć“ kaže da su kroz rad na projektu “Aktivacija inkluzije” uvidjeli da je u BiH loš sistem usluga kada je riječ o osobama sa invaliditetom.

“Kroz projekat smo radili na jačanju kapaciteta samih osoba sa invaliditetom, njihovih organizacija i donositelja odluka, kako bi oni unaprijedili tu uslugu za osobe sa invaliditetom. Danas se u Banjaluci prezentuju pozitivni primjeri, kojih ima, bez obzira koliko je teška situacija u BiH. Pozitivni primjeri mogu podstaći osobe sa invaliditetom da rade na unaprijeđenju života osoba sa invaliditetom u BiH”, kaže za BUKU Đulsema.



Jedan od pozitivnih primjera koje naša sagovornica navodi jeste ono što je uradilo Udruženje “Inkluzija” iz Brčkog, a oni su radili na uključivanju djece sa invaliditetom od najranije doba u obrazovni sistem i obdaništa.

Ona kaže da su pozitivni primjeri zapošljavanja osoba sa invaliditetom i ističe da su to danas možda pojedinačni primjer, ali da oni mogu biti podsticaj da se stvari pokrenu na bolje.

“U ovaj projekat, pored Tuzle i Banjaluke, uključili smo i druge lokalne zajednice, poput Travnika, Lukavca, Fojnice i Mostara. Primijetili smo da u većini lokalnih zajednica ima jako malo organizacija i aktivista koji se bave ovim pitanjima. U takvim zajednicama osobe sa invaliditetom su često same i nemaju kome da se obrate i zbog toga smo radili na izgradnji kapaciteta, kako bismo se što više uključili i povezali”, ističe Šehić.

Ona kaže da ključeve promjene na bolje drži svako od nas.

“Od samih osoba sa invaliditetom, njihovih porodica, preko organizacija za osobe sa invaliditetom, drugih organizacija civilnog društva, do donosilaca odluka i vlasti na svim nivoima u BiH”, ističe Đulsema Šehić.



Na konferenciji su učestvovali predstavnici organizacija i institucija iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i stručnjaci iz EU i zemalja iz regiona koji se bave pitanjima invalidnosti (Njemačka, Srbija, Italija, Makedonija), što se pokazalo kao dobra prilika za razmjenu iskustava i primjera iz prakse u oblasti invalidnosti.