<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU uskoro deportuje stotine hiljada ekonomskih migranata

BRISEL

Evropska unija planira da deportuje “stotine hiljada” tražitelja azila u roku od nekoliko sedmica u svoje matične zemlje, javlja britanski The Times.

07. oktobar 2015, 12:00

Novim planom Evropska unija stvoriće kancelariju za povrat migranata u sklopu Frontexa, agenije EU zadužene za nadzor granica unije.

Plan je usmjeren prema siromašnim državama kojima EU pomaže u razvoju i s kojima ima sklopljene trgovinske ugovore, poput  Malija, Nigera, Somalije, Etiopije i Eritreje, javlja sputniknews.

Ukoliko države ne pristanu primiti svoje ekonomske migrante, EU će povući svoju pomoći tim državama, trgovinske dogovore i postojeće vize.

Kako će ovo uticati na izbjeglice iz Afganistana i Sirije, koji bježe pred ratom, nije objašnjeno. Svrha ovog plana je zastavljanje dotoka izbjeglica.

Ovaj plan tiče se samo zemalja koje su u Šengena, što Hrvatska nije.  Nije ni Velika Britanija. Odlukom se želi podstaći države da budu aktivnije u registraciji i deportaciji ilegalaca.