<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi svjetski rat na animiranom filmu

Osmi međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2015”

08. oktobar 2015, 12:00

Ovogodišnji, osmi međunarodni festival animiranog filma «Banjaluka 2015» počinje 23. oktobra i trajaće do 28. oktobra, kada će biti proglašeni pobjednici. Festival će biti održan u Domu omladine i Dječijem pozorištu RS.

U takmičarskom programu će se naći 37 filmova iz čitavog svijeta. Najviše filmova pristiglo je iz Rusije, Hrvatske, Poljske, Francuske, SAD-a i Španije. Među filmovima su i posljednja ostvarenja nekih od najznačanijih autora današnjice poput Jeržija Kuće, Pavao Štaltera, Mišele i Uri Kranota, Zlatka Boureka i drugih.

Osim glavnog takmičarskog programa, za najbolji dječiji animirani film takmičiće se 12 filmova, a o pobjednicima će odlučiti tročlani žiri u sastavu: Melina Alagić iz Bosne i Hercegovine, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Jelena Bašir iz Srbije.

U sklopu programa panorame biće prikazan 21 film, među kojima i film Muhameda Kafedžića iz BiH. Svi navedeni filmovi su selektovani od ukupno pristigla 520 filmova iz 38 država svijeta, što predstavlja reprezentativan presjek najbolje savremene svjetske produkcije animiranog filma. Nažalost, zbog redukovane i skromne finasijske podrške festivalu ni ove godine neće biti dodjeljena novčana nagrada za najbolji film festivala.

Među pratećim sadržajima, biće prikazan program iz Francuske “Veliki rat: animirane uspomene” o Prvom svjetskom ratu u animiranom filmu. U različitim tehnikama animacije, od crtanja, do 3D animacije biće prikazano devet filmova koje oslikavaju strahote ovog događaja. Ovaj program je obezbjedio “Les recontres Audiovisuelles” iz Francuske, a partneri su Muzej Velikog rata iz Perona, Međunarodni festival animiranog filma “Anima” iz Brisela i Les films du Nord.

Na festivalu će biti prikazan i poljski program “O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015”, koji predstavlja presjek onog najboljeg što je snimljeno u ovoj zemlji u protekle dvije godine.  Tradicionalni program na banjolučkom festivalu je “Cartoon d’Or 2015” koji predstavlja presjek nagrađenih animiranih filmova sa najznačajnijih evropskih festivala u kojem participira i banjalučki festival animiranog filma.

Iz Hrvatske će biti predstavljen program animiranih filmova Škole animiranog filma Čakovac (ŠAF), a njen osnivač Edo Lukaman će ovom prilikom banjalučku publiku upoznati sa radom ove renomirane škole, iz čijih su radionica djeca različitih uzrasta tokom 40 godina napravila više od 150 filmova u trajanju od preko 400 minuta. 

"Zagreb film" će se predstaviti sa dva programa - ekskluzivni program “EPP animinirana YU nostalgija”, gdje će biti prikazani najznačajniji reklamni animirani filmovi nekadašnje Jugoslavije nastali u vremenskom period dužem od 40 godina.  Animirane reklame koje sada pripadaju jednoj drugačijoj estetici ekonomske propagande, crtane su od strane najpoznatijih majstora "Zagrebačke škole animiranog filma", Dušana Vukotića, Borivoja Dovnikovića-Borde, Nedeljka Dragića i drugih. Retrospektivom animiranih filmova biće predstavljen Zlatko Grgić, koji je napravio neke od najpoznatijih filmova "Zagreb filma", među kojima "Muzikalno prase", "Izumitelj cipela", "Veliki i mali", a učestvovao je u korežiji nekoliko epizoda serije o profesoru Baltazaru. U Kanadi je korežirao film sa britanskim animatorom Bobom Godfrijem "Lutka snova" koji je nominovan za Oskara.

Ove godine, kao i prethodnih, na festivalu će se nastaviti saradnja sa strip časopisom «Parabellum» i Udruženjem strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Devetom dimenzijom”. Na festivalu će biti održana promocija strip albuma "Blek" autora Miše Milanovića i Miše Mijatovića, kao i "Vundervafen" Milorada Vicanovića-Maze.

Božidar Trkulja, član žirija će održati predavanje "Osnove nastanka lutka filma", dok će takođe drugi član žirija, Jelena Bašir održati predavanje pod nazivom "Istraživački pristup u realizaciji autorskog animiranog filma".

Na festivalu bi trebao biti prikazan kratkometražni dokumentarno-animirani film o stećcima, čija postprodukcija je u toku. U filmu će se naizmjenično smjenjivati slika i animacija, pri čemu će se animirani dijelovi pojavljivati u tri varijante: kao zasebne animirane cjeline, kao animacija nanesena na sliku i u kombinaciji sa slikom, pri čemu se slika transformiše u animaciju. Ovaj film se realizuje u okviru projekta ''Dijalog za budućnost'' koji zajednički sprovode UNESCO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt “Dijalog za budućnost” finansira se sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Nastavljena je saradnja i sa djecom koja borave na dječijem odjelu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović. Filmske i ostale umjetničke aktivnosti se sprovode od 2011.godine u skladu sa potrebama djece koja borave u Zavodu i dogovoru sa osobljem Zavoda a u cilju poboljšanja kvaliteta života djece. Na osnovu urađenog  dječijeg filma''Naša farma'' iz štampe su izašle sveske sa motivima iz istoimenog filma. Drugi projekat je u pripremi.

Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci, ove godine se održava sa  najmanjim budžetom do sada, zbog čega festival već treću godinu nije u mogućnosti da ugosti najznačanije svjetske animatore. Festival je skromno finansijski podržan od grada Banjaluka sa 6.400 KM i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske sa 12.500 KM.