<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nobelovu nagradu za književnost dobila je Svetlana Aleksijevič

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu je bjeloruska spisateljica i novinarka Svetlana Aleksijevič.

08. oktobar 2015, 12:00

Svetlana Aleksijevič je 112. lauretat Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska akademija. Prethodni dobitnik je Patrik Modijan.

Svetlana Aleksijevič (67) je četrnaesta dobitnica prestižnog priznanja, a osim po svojim proznim djelima poznata je i po istraživačkom novinarskom radu u domovini.

Jedno je od najznačajnijih lica beloruske književnosti, a nakon niza svjetskih nagrada njeno ime je počilo da se spominje i među favoritima za Nobelovu nagradu.

Ona je bila kladioničarski favorit pred ovogodišnju dodelu nagrade, dok je javnost ponovo navijala za japanskog autora Harukija Murakamija.


Foto: Izvor Wikipedia

Na listama kladionica slovila je kao najvjerovatniji pobjednik, sa kvotom 5/1.

Svetlana Aleksijevič je rođena 31. maja 1948. godine u ukrajinskom gradu Ivano-Frankivsku u belorusko-ukrajinskoj porodici, a nakon što joj je otac završio vojnu službu, preselili su se u Belorusiju, gdje su joj roditelji radili kao nastavnici.

I sama je predavala, a zatim se bavila novinarstvom nakon završenih studija žurnalistike u Minsku.

Tokom rada u listu "Selskaja gazeta" počela je da prikuplja građu za djelo "Rat nema žensko lice", koji je baziran na intervjuima sa ženama koje su učestvovale u Drugom svjetskom ratu. Tim djelom je otpočela svoj ciklus "Glasovi Utopije", u kome je opisala život u Sovjetskom Savezu kroz perspektivu pojedinca.



"Koristeći izuzetan metod - pažljivo uklopljen kolaž ljudskih glasova - Aleksijevič produbljuje naše razumevanje čitave ere", navodi se u obrazloženju Švedske akademije.


Ime je saopštila Sara Danius, generalna sekretarka Švedske akademije, poslije čega je uslijedio aplauz prisutnih novinara.

Svetlana se ovom nagradom pridružila plejadi međunarodnih književnih ikona  - od Aleksandra Solženjicina do Albera Kamija i Gabrijela Garsije Markesa, do Toni Morison i Doris Lesing. Švedska akademija je, isto tako, jednostavno previdjela mnoge  velike: Lava Tolstoja, Henrija Džejmsa i Henrika Ibzena.

Akademija je, prema riječima Petera Engluda, koji je podnio ostavku na mjesto stalnog sekretara tog tijela u maju, dobila 259 predloga iz izdavačkih kuća, književnih društava i univerziteta.









The Nobel Prize in Literature 2015