<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stoltenberg: NATO je spreman zaštititi Tursku od bilo kakvih prijetnji

BRISEL

-NATO je spreman zaštititi Tursku od bilo kakvih prijetnji, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon što su ruski vojni avioni tokom vikenda narušili vazdušni prostor Turske.

08. oktobar 2015, 12:00

Obraćajući se u Briselu na sastanku ministara odbrane NATO-a Stoltenberg je kazao kako je "NATO spreman braniti sve svoje saveznike, uključujući i Tursku".

"NATO je već odgovorio podizanjem svojih kapaciteta, naših sposobnosti, spremnosti da rasporedi snage, uključujući jug, uključujući Tursku", kazao je Stoltenberg, prenosi Agencija Anadolija.

On je ranije odbacio navode zvanične Moskve o tome da vojni upad ruskih aviona u zračni prostor Turske "nije bio namjeran ni važan", istakavši kako se incident desio dva puta te kako su kršenja "trajala dugo". Takve incidente nazvao je "veoma ozbiljnim".

Iz Rusije su kazali kako su njeni avioni ušli u turski zračni prostor zbog "loših vremenskih uslova". Ta zemlja započela je 30. septembra intervenciju u Siriji.