<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otkrivena Hitlerova opsesija

Iako je volio da se predstavlja kao pobornik zdravog načina života, pa se mislilo kako se zdravo hrani i pije mlaku vodu, nacistički vođa Adolf Hitler je redovno imao napade gladi oko ponoći i tada bi jeo svoju posebnu tortu Fuhrer cake i ostale gnjecave poslastice.

08. oktobar 2015, 12:00

Nakon kasnovečernjeg druženja s gostima, Hitler bi doslovno počistio frižider prije odlaska na spavanje, a rijetko se budio prije 14 sati, otkriva sobarica Elizabet Kalamer, koja je bila zaposlena u njegovoj planinskoj kući u Bavarskoj.

Elizabet je nakon 71 godine prekinula ćutanje i otkrila kakav je to život bio u Berghofu kad je Hitler boravio u njemu.

Hitlerova nekadašnja sobarica, koja sad ima 90 godina, tvrdi kako je Adolfova djevojka Eva Braun, koju su radnici rezidencije pozdravljali sa "Heil M'lady", zapravo vodila domaćinstvo.

Svi radnici su znali Hitlerove probleme sa slezinom zbog koje mu je propisana stroga dijeta. Međutim, diktator se dijete nije pridržavao već je uživao u čokoladnim keksima, tortama i kolačima.

"Firerova torta" - od jabuka, oraha i grožđica, morala je svaki dan da se peče za njega. Nije je jeo u javnosti već tokom noći, kad bi svi zaspali i kad ga niko ne bi vidio.

"Volio je da jede slatko", rekla je Elizabet, dodavši pritom kako je Eva Braun bila njihov najbolji prijatelj.

Austrijanka Elizabet je oglas za ovaj poseban posao pronašla u lokalnim novinama. Nije znala da je riječ o Hitleru, no kad je prošla na testiranju nije imala hrabrosti da odbije posao iako ju je majka preklinjala da upravo to učini.