<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Amerikanci tvrde, Rusi demantuju: Rusija projektilima gađala Islamsku državu, a pogodila Iran

Četiri ruska krstareća projektila aktivirana u Siriji s Kaspijskog jezera pogodila su Iran, objavili su američki službenici, javlja BBC.

09. oktobar 2015, 12:00

Četiri ruska krstareća projektila aktivirana u Siriji s Kaspijskog jezera pogodila su Iran, objavili su američki službenici, javlja BBC.

Još nema nikakvih naznaka o šteti koju su prouzročili.

Rusija je pak rekla da su četiri rakete pogodile svoje ciljeve. "Sve naše ispaljene rakete pogodile su svoj cilj", rekao je portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Do novog razvoja događaja došlo je nakon što je NATO obznanio kako će braniti saveznike ukoliko dođe do eskalacije ruske vojne sile u Siriji. NATO jača kapacitete svojih snaga kako bi one bile u stanju brzo odgovoriti na potencijalni izazov.

Moskva odbacuje optužbe Zapada o tome da u pravilu napada protivnike sirijskog predsjednika Bashara al-Assada te ističe kako su napadi za cilj imali isključivo uporišta Islamske države i drugih militantnih grupa.


Rusija je ovaj tjedan ispalila krstareće projektile na mete u Siriji a da o tome nije prethodno obavijestila SAD-a, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Ash Carter, opisujući trend nepredvidljive vojne akcije zbog koje su SAD i saveznici nervozni.

"Svjedočimo sve manje profesionalnom ponašanju ruskih snaga. Povrijedili su turski zračni prostor... Ispalili su krstareće projektile s Kaspijskog jezera bez upozorenja", rekao je Carter nakon sastanka NATO-a u Bruxellesu.

Moskva je u srijedu objavila da je ispalila više krstarećih projektila na sirijske ciljeve s Kaspijskog jezera, preko Irana i Iraka, što je udaljenost od gotovo 1500 kilometara.

SAD je priznao da su zrakoplovi američke koalicije koji bombardiraju islamiste u Siriji morali najmanje jednom promijeniti smjer kako bi izbjegli bliski susret s ruskim zrakoplovima. Carter je rekao da je ruski zrakoplov prošao na nekoliko milja od američke bespilotne letjelice.