<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crnadak: BiH nije izložena većem prilivu migranata

SARAJEVO

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da BiH trenutno nije izložena većem prilivu migranata, ali da su pripremljeni operativni planovi za akciju s obzirom na to da se situacija može u svakom trenutku promijeniti.

09. oktobar 2015, 12:00

Učestvujući na konferenciji ministara inostranih i unutrašnjih poslova zemalja članica EU, zapadnog Balkana i istočnog Mediterana održanoj u Luksemburu, Crnadak je pozdravio održavanje ovog skupa i napore koje podnose zemlje izložene većem prilivu migranata, obezbjeđujući im najosnovnije potrebe za hranom i smještajem.

Na konferenciji je usvojena deklaracija koja predviđa mjere za povećanje podrške Jordanu, Turskoj i Libanu, kao zemljama koje su prve izložene povećanom prilivu migranata, te glavnim tranzitnim zemljama, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U usvojenom dokumentu naglašena je potreba za saradnjom u sprečavanju organizovanog kriminala u vezi sa krijumčarenjem migranata i trgovinom ljudi, ali i rad na otklanjanju problema koji su osnovni uzrok za iseljavanje, te potreba za saradnju sa zemljama iz kojih vode porijeklo migranti.

Dogovoreno je da početkom 2016. godine bude izvršena revizija preduzetih mjera i njihove realizacije, na nivou viših funkcionera zemalja učesnica.

Crnadak je podržao usvajanje deklaracije i izrazio nadu da će njeno provođenje dovesti do zajedničke akcije, ne samo na obezbjeđivanju humanitarne pomoći, nego i da će voditi ka poboljšanju upravljanja granicama, te boljoj policijskoj i pravosudnoj saradnji.

Konferencijom su predsjedavali visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini i zamjenik premijera Luksemburga Žan Aselborn, koji je i ministar inostranih poslova i migracija te zemlje.