<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NASA: Pluton ima plavo nebo

Led na Plutonu i plavo nebo, predstavljaju dva velika otkrića koje je o toj patuljastoj planeti danas objavila NASA.

09. oktobar 2015, 12:00

“Ko bi očekivao da je nebo u Kojperovom pojasu plavo? Predivno je”, rekao je Alan Stern, glavni istraživač tima koji prima podatke sa svemirske letjelice New Horizons, na istraživačkom institutu Bulder u američkoj saveznoj državi Kolorado gdje su proučavane fotografije u boji pristigle u NASA-u prošle nedjelje.


Moguće je da su čestice izmaglice sive ili crvene, ali način na koji odašilju plavo svjetlo privuklo je pažnju naučnog tima New Horizons.

Voda je svuda: Plave tačkice su mesta na kojima je led / Foto: NASA
Voda je svuda: Plave tačkice su mesta na kojima je led / Foto: NASA

"Ta jasna plava boja govori nam o veličini i sastavu čestica izmaglice. Plavo nebo često je rezultat rasutog sunčevog svjetla veoma malih čestica. Na Zemlji, te čestice su mali molekuli azota. Čini se da su na Plutonu lakše, ali još manje nego na Zemlji – čestice podsjećaju na čađ i nazivamo ih tolini", rekao je istraživač Karli Hauet.

Detaljan prikaz &zmijskih& nabora Plutona / Foto: NASA
Detaljan prikaz "zmijskih" nabora Plutona / Foto: NASA

Naučnici vjeruju da se čestice tolina formiraju visoko u atmosferi, gdje se ultraljubičasto sunčevo svjetlo raspada i jonizira azot i molekule metana te im omogućuje da reaguju jedna s drugom kako bi formirale sve kompleksnije negativno i pozitivno nabijene jone.

Širok dijapazon boja na Plutonu / Foto: NASA
Širok dijapazon boja na Plutonu / Foto: NASA

Na Plutonu je otkriveno i mnogo malih regija s ledom. Ti ledeni dijelovi podudaraju se s ranije viđenim crvenim mrljama na površini Plutona, a naučnici još ne znaju zašto. 

'Iznenađena sam time što je ta zaleđena voda toliko crvena. Ne znamo koja je veza između leda i crvenih tolina na površini Plutona', istakla je Silvija Protopapa, koja je dio Sternovog tima.