<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počeli »Andrićevi dani« u Travniku

TRAVNIK

Manifestacija je počela Danom otvorenih vrata Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, koji je danas omogućio besplatnu posjetu stalnoj izložbenoj postavci.

09. oktobar 2015, 12:00

Kustos ovog muzeja i koordinator Andrićevih dana Enes Škrgo kazao je kako će u narednih 30 dana u Travniku biti upriličen, među ostalim, kolažni program "Sve moje je iz Bosne", znanstveni dijalog o poziciji Andrićevih djela u školskim lektirama te "Koncert uz misli Ive Andrića".

Iako će oktobar u Travniku obilovati kulturnim sadržajima, Škrgo je kazao kako se godinama ponavlja problem s nedostatkom publike na kulturnim manifestacijama.

“Nekada izgleda vrlo minorno kad dođete na književni ili neki drugi događaj i vidite da ima više sudionika nego publike. Zanima me kako to da veliki broj građana, koji bi po svome formalnom obrazovanju trebali biti neka vrsta intelektualne i duhovne elite, ne dolaze na bilo kakve sadržaje”, rekao je Škrgo, naglašavajući kako će u budućnosti biti potrebne programske i organizacione izmjene manifestacije "Andrićevi dani", kako bi se privukao što veći broj posetilaca iz cijele BiH.

U okviru Andrićevih dana, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik organizuje izvođenje monodrame "Muumlnchhausen" koju izvodi Vili Matula te promociju knjige Zijaha Sokolovića i izvedbu njegove monodrame "Glumac... je glumac...je glumac".

Direktor pozorišta Anto Bilić kazao je da se radi o predstavama koje su, kao i njihovi autori, višestruko nagrađivane te da je zainteresiranost publike ogromna, iako ulaznice još nisu puštene u prodaju.

Manifestacija "Andrićevi dani 2015." bit će završena 9. novembra performansom "Muzika iz romana", u izvođenju Mustra Orchestra iz Travnika.

Andrićevi dani ove godine su posvećeni 40. godišnjici smrti književnika Ive Andrića, 100. godišnjici njegovog prvog dolaska u Travnik te 70. godišnjici objavljivanja romana "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica".

Organizatori manifestacije su Zavičajni muzej Travnik, Gradska biblioteka Travnik, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, HKD "Napredak" Travnik, Centar za edukaciju mladih Travnik, Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik, Foto klub "Fot" Travnik, Udruga likovnih stvaralaca Travnik.